Belföld

Isten fizesse meg? A katolikusok nem látják a hittanoktatás kereteit

A katolikus egyháznak sincs elég információja a szeptembertől bevezetendő hit- és erkölcstanoktatás finanszírozásáról.

Korábban a témában:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület nyári rendes ülése után azt mondta: a finanszírozás módja és az, hogy melyik tanárnak hány órája lesz, nagyban befolyásolja, hány embert és hogyan alkalmaznak e célra. Mohos Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a hittantankönyvek beszerzése körül is tisztázatlanok a körülmények.

Sok iskola megrendelte a tankönyvellátón keresztül a hittantankönyveket, ugyanakkor információik szerint jelenleg az egyházaknak kell beszerezni ezeket a tankönyveket. Ez bonyolult helyzetet okoz. Van olyan kiadó, amely a tankönyvellátótól több mint húszezer hittankönyvre kapott megrendelést, így azonban “az egyház furcsa helyzetbe kerül”, ha neki kell kifizetni a könyveket, holott ezt a költségvetésébe előzetesen nem kalkulálta bele.

Az MKPK titkára arra is felhívta a figyelmet, hogy az állam az első osztálytól felmenő rendszerben vállalta, ingyen tankönyvet biztosít a diákoknak. Ennek megfelelően diszkrimináció lenne, ha az etikakönyveket ingyen megkapnák az azt választók, míg a hittantankönyvekért fizetni kellene.

Mohos Gábor szólt arról is: az a céljuk, hogy minél jobban felkészüljenek a hittanoktatással kapcsolatos igényekre. Önmagában is jelzésértékűnek nevezte, hogy a tanulók több mint fele valamelyik felekezet hit- és erkölcstanoktatását választotta. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a hittanra való jelentkezést és a szervezést szabályozó rendelet viszonylag későn jelent meg, ami nagyban nehezítette a dolgukat, nem ismerték pontosan azokat a kereteket, amelyek a hittanórák szervezését szabályozzák.

Az egyházak számára sok dolog még kérdéses az iskolai hittannal kapcsolatban. A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői nemrégiben közös levélben kértek felvilágosítást a kormányzattól, és szakértői egyeztetéseket javasoltak, mert – a Népszabadság információi szerint – bizonytalanságot érzékelnek a finanszírozásban. Álláspontjuk szerint ugyanis nem egyértelmű, hogy milyen összeget szán az állam a hitoktatók bérére, miként az sem, kinek kell megrendelnie és kifizetnie a hittankönyveket.

Kamarás István vallásszociológus korábban az FN24-nek azt mondta: Magyarországon az egyházak egyrészt örülnek az iskolai hittan lehetőségének, mert missziós lehetőséget látnak benne, de ugyanakkor szoronganak is, hogy mi lesz a gyülekezeti hittannal, ha beviszik azt az iskolába. Az iskolai hittan ugyanis nem biztos, hogy bevezeti az embereket a vallási közösségbe. És valóban, azt is sokan megfogalmazzák – egyházak és mások is -, hogy jó lenne, ha az emberismeret témáit is „megkapnák” a hittanos gyerekek is.

Címkék: erkölcstanhittan

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

People tan in the sun while other Parisians bathe in the Trocadero fountain to cool down on June 24, 2019, the first day of the heat wave, when an intense heat wave will hit all of France for a week and create a severe heat wave, potentially warmer than the one in 2003. (Photo by Samuel Boivin/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.