Belföld

Apad a Duna Ausztriában

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták.

Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat.

A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál jóval szűkebb a folyómeder.

Bécsben még szerdán tetőzött a Duna, 806 centiméterrel. 2002-ben, az eddig “az évszázad árvizeként” emlegetett áradáskor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás ugyanezen a mérőállomáson. A fővárosban nem okozott jelentős károkat az áradás.

A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz, így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot. A tűzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

A hosszan tartó áradás nemcsak új házakat, hanem számos műemléket is megrongálhatott. Bécstől nyugatra már több helyen megkezdődött a takarítás és az infrastruktúra helyreállítása.

Pozsonynál szintén visszahúzódik a víz

Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad a Duna, amelynek vízszintje ott csütörtökön éjjel érte el tetőpontját.

Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt.

Az éjszaka folyamán mintegy ezer ember volt készültségben a pozsonyi védőgátakon, rendkívüli esemény azonban nem történt, a mobil védőgátak mindenütt kitartottak. Több helyen szivattyúzni kell a gátakon átszivárgó vizet – tájékoztatta az MTI-t Lubomír Andrássy, Pozsony árvízi válságstábjának vezetője. Hozzátette: a napokban az árvízveszély kapcsán meghozott minden korlátozó intézkedés, így a lezárt területekre való belépés tilalma továbbra is érvényben marad.

A folyók vízszintjének csökkenése mellett, Pozsonyban továbbra is érvényben marad a kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség is. Ez utóbbit Pozsonyban olyankor rendelik el, ha a Duna szintje meghaladja a 8,5 métert.

Továbbra is fokozott árvízvédelmi készültség van érvényben hat dél és nyugat-szlovákiai járásban. Ezek közül a pozsonyi, a malackai, a dunaszerdahelyi járásokban, valamint az érsekújvári járás déli részében és a komáromi járásban is várhatóan az egész hétvégén fennmarad a harmadfokú készültség.

Az ár levonulása a Duna szlovákiai szakaszán várhatóan még több napig tart, a helyzetet bonyolíthatja, hogy a meteorológusok pénteken újabb esőzéseket jeleztek az egész ország területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik