Belföld

Áder: A gazdagabbak sem tudtak megbirkózni az árral

ader-janos(960x640)(2).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(2).jpg (áder jános, )

A köztársasági elnök szerint az apadás is rejteget veszélyeket.

Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés – mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában, a töltésnél pénteken újságíróknak.

Vajon sikerül-e?

Az államfő arról beszélt, hogy ha a következő napokban nem lesz esőzés, akkor Magyarországról a médiának nem kell olyan tragikus képeket közvetítenie, mint az elmúlt napokban nyugatról.

Szavai szerint a munkálatok során mindent megtettek, ami emberileg, szakmailag lehetséges. Hozzátette: nálunk gazdagabb országokban sem feltétlenül tudtak megbirkózni a fél évezrede nem látott víztömeggel.

Megható összefogás egy kis borral

Áder János kiemelte, örömmel látta, hogy az emberek összefognak a bajban, van, aki saját erejével, van, aki munkagéppel, de „az összefogás számos apró, megható jelét lehet tapasztalni”; van aki ételt vagy egy liter bort hoz a védekezőknek.

Sokba fog kerülni

Áder János arról is beszélt, hogy a gyors áradáshoz hasonlóan komoly problémákat okozhat a hirtelen apadás és annak a meglazult töltéseket károsító, szívó hatása.

Megjegyezte, mivel a védműveket a történelmi vízállásnál egy méterrel magasabbra kell építeni, ez az új feladatokat is megmutatja. Ez nem kevés pénzbe kerül majd, de nem kerülhető el – értékelte a köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik