Belföld

Óriásbaki volt a kitüntetés

Petrás János, Kárpátia (Petrás János, Kárpátia)
Petrás János, Kárpátia (Petrás János, Kárpátia)

Tévedésből kapta meg az Arany Érdemkeresztet Petrás János, a Kárpátia basszusgitárosa. Nem rock-, hanem népzenészt akartak kitüntetni. A minisztérium cáfol.

A 444.hu egyik olvasója leplezte le az Emberi Erőforrások Minisztériumának baklövését. Ő kapta meg a tárcától a márciusi kitüntetések indoklását. Abban az állt, hogy Petrás János moldvai zenét játszó együttesével népszerűsítette a táncházmozgalmat. Vagyis eredetileg a csángó népzenét játszó Kárpátia Folkműhely érdemeit akarták elismerni.

A 444 emlékeztet, hogy annak a zenekarnak Palya Bea volt az énekese, és részben épp a nemzeti rockerek miatt oszlottak fel.

A kitüntetési bizottság természetesen tisztában volt azzal, hogy Petrás Jánost, a Kárpátia zenekar tagját javasolja a Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatára 2013. március 15-én – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtök este. Azt viszont elismerték, hogy “a kitüntetési javaslat előterjesztését tartalmazó akta indoklásában valóban adminisztrációs hiba volt”.

A márciusi kitüntetésekből jutott még egyházfiknak, focistáknak, a tévés Kudlik Júliának, a CBA-s Lázár Vilmosnak és a békemenetes Fricz Tamásnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik