Belföld

Győrújfalun már szivárgott a gát

Győrben víz alá került a Radó sziget, Almásfüzitőnél vörösiszap-tározót fenyeget az ár.

Csütörtök – Megcsúszott a gát Győrújfalunál

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy a település határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon – közölte csütörtökön este a töltés mellett a védekezést irányító polgármester az MTI-vel.

“Úgy terveztük, éjfélre érjük el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz” – mondta Nagy Imre Attila (független). Közlése szerint nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada.

A településvezető megjegyezte: a gátkorona szintje a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök este azt közölte az MTI megkeresésére: megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál, de ez nem okoz semmilyen problémát.

Tájékoztatása szerint a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit “lecsúszott”, szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják.

Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

Az MTI helyszínről származó értesülései szerint helikopterrel is hordanak földet arra a gátszakaszra, amelyik megcsúszott a kora esti órákban Győrújfalunál.

19.59 – Lánctalpasokak vezényeltek Győrújfalura

A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre – mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez gátépítési és megerősítési munkálatokat – mondta a vezérkari főnök.

Korábban Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t arról, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

„A Szigetközbe csak halaszthatatlan esetben menjünk”

Csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe – kérte Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott csütörtök délután az MTI-nek nyilatkozva.

Mint mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását.

Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat. A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban. Itt 200 katonával – köztük búváregységgel – és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a mintegy 300 tagú védekező csapatot – jelezte.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint nemsokára e szakaszra érkezik két olyan lánctalpas rakodó, amellyel a jelenleginél jóval gyorsabban tudják a megtöltött homokzsákokat a töltésre vinni.

“Minden esély megvan arra, hogy eredményes lesz a védekezés” – fogalmazott Széles Sándor, hozzátéve, “egyetlen centiméter területet sem adunk fel”.

14.53 – Úgy tudjuk Koroncó településen komoly problémákat okoz az áradó Marcal. A település felőli oldalon ráadásul nincs gátja a folyónak, így ideiglenes gátak kiépítésével tartják vissza a vizet.

13.51 – Néhány óra múlva körbezárhatja a Duna a Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő Kisoroszit, a község várhatóan egy hétig lesz elzárva – hangzott el a település határában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: néhány óra múlva víz zárja el Kisoroszit, csak csónakkal majd lehet bejutni, illetve légi úton lesz megközelíthető.

A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig.

A kormánymegbízott a csütörtök esti Nógrád megyei földrengéssel összefüggésben azt mondta, hogy megvizsgálták a gátakat, és megállapították, hogy a földmozgás nem okozott károkat, a gátak stabilak.

Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a hajnalban – a fővárosi vezetéssel egyeztetve – arról döntött, hogy Budakalász környékén nem engedik be a Barát-patak medrébe az árvizet, ezzel megóvva az ott élők ingatlanjait, és megóvva a békásmegyerieket is.

Fővárosi területen kellett kiépíteni azt a gátat, amely elzárja a vizet, és amely a szakemberek szerint tartani fogja a vízmennyiséget – tette hozzá. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy döntése értelmében a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai – az ügyfélszolgálati dolgozók kivételével – a gátakon fognak dolgozni.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a reggel mintegy négyszáz önkéntes kezdte meg a munkát, valamint száz hivatásos tűzoltót és a rendőrség állományából háromszáz embert várnak. Mint mondta, jelezte segítési szándékát a büntetés-végrehajtás és a honvédség is.

A katasztrófavédelmi igazgató elmondta: Pest megye területén jelenleg a 2-es, a 12-es, valamint Visegrádnál a 11-es főút van lezárva.

Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere arról számolt be, hogy a település várhatóan egy hétig lesz elzárta. Mintegy 130-140 ember vesz részt a védekezésben, közülük 80-100 civil – tette hozzá. Molnár Csaba közölte, a település először kapott egy kormányzat részéről a segítséget ahhoz, hogy állandó mentőszolgálat működjön a településen.

A településvezető a következő időszakkal kapcsolatban azt mondta: az alapellátást naponta érkező hajóval oldják meg, de rendkívüli helyzetre a helikopteres szolgálat is készenlétben áll. Molnár Csaba megjegyezte: eddig két családot kellett kitelepíteni, további kitelepítésre nem számítanak. Kitért arra, hogy ezekben az órákban menekítenek ki egy lovardából harminc állatot.

13.08 – Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről közel 80 embert kell kitelepíteni – mondta Baja fideszes polgármestere csütörtökön az árvízi védekezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről 40 embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget 40 lakójának pedig pénteken reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

Hangsúlyozta: az önkormányzat különleges helyzetben van, mert nemcsak a mintegy 8 kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszerveznie, hanem a 2,5 kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik.

Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről 40 embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget 40 lakójának pedig pénteken reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

Hangsúlyozta: az önkormányzat különleges helyzetben van, mert nemcsak a mintegy 8 kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszerveznie, hanem a 2,5 kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik.

11.19 – Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) működési területén 2328-an vesznek részt az árvízi védekezésben – áll a szervezet csütörtök délelőtti tájékoztatójában.

A védekezés kezdete óta mintegy kétmillió homokzsákot és csaknem ötezer köbméter homokot használtak fel az egységek.
A jelenlegi forgalomkorlátozások mellett továbbiakra is kell számítani; erről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján található bővebb tájékoztatás.

A Duna németországi szakaszán, az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn Passau felett már jelentősen apadt, az alsó-ausztriai szakaszon, Ybbsnél is folyamatos apadás figyelhető meg. Kienstocknál 1078 centiméterrel 12 órán keresztül tetőzött a folyó.

Szlovákiában, Dévénynél tovább emelkedett a vízszint; a reggeli vízállás 964 centiméter volt. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet, a vízállás ma reggel 812 centiméter volt – ott 875 centiméter az eddigi csúcs.

10.20 – Kisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tudatta: a Duna magas vízállása miatt szerdán 10 óra előtt lezárták a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti 1113-as számú utat.

8.47 – Veszélyeztetett területek: Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak.
Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közölte, a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni.

Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy a Margitszigetet kilencméteres vízszintig tudják megvédeni.

Berkó-Horváth Anita a Duna áradása miatt összapakolja győrújfalui lakása konyhájának berendezési tárgyait, mielőtt az épület padlásterébe viszi azokat 2013. június 6-án. A településen több család is elhagyja otthonát az ár elvonulásáig.

6.10 – Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren. A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.

Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.

Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

Csütörtök, 5.53 – Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben – közölte csütörtökön kora reggel az MTI-vel a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Dobos Viktória hadnagy jelezte: a 4700 emberből mintegy ezren vízügyi szakemberek. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés.

Tájékoztatása szerint Győrújfalun háromszáz, Mecséren négyszáz méter, Győrzámolyon hét kilométeres szakaszon, Ásványrárón egy, Dunaszentpálon pedig három és fél kilométeres szakaszon dolgoznak a szakemberek.

A szóvivő jelezte, hogy Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére.

A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása – tette hozzá. Jelezte azt is: a karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a munkálatokban, homokzsákok töltésével.

Megemlítette azt is: kedd óta Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője is a helyszínen segíti a munkálatokat.

———————-

20.52 – Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeznek a dunai árvíz ellen – áll a katasztrófavédelem megyei szóvivőjének szerda esti tájékoztatójában.

Dobos Viktória hadnagy azt közölte: Mecséren magasítják az ideiglenes védműveket, valamint nyúlgátat építenek, Győrújfaluban, Győrzámolyon építik és magasítják a gátakat. Utóbbi feladatot végzik Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón is.

Jelezte: Dunaszentpálon három és fél kilométeres szakaszon homokot zsákolnak, fóliáznak, a gátat építik, erősítik. Ott délig 50 ezer homokzsákot építettek be, a katasztrófavédelem pedig további 20 ezret szállított a faluba. Dunaszegen a védekezésben ötven katona és kétszer ennyi önkéntes, a gát magasításában negyven helyi lakos vesz részt. Győr Bácsa városrészében kétszázan töltik és rakják kocsira a homokzsákokat, ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozik itt.

Nagybajcson jelenleg nincsen árvízi védekezés, a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen.
A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

20.37 – Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este.

Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. (Ez 15-35 centiméterrel magasabb a korábban mért legmagasabb értéknél.)

A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.

A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat holnap fejezik be – írták.

Tájékoztatásuk szerint Komáromban szombaton éjfélkor, várhatóan 820-840 centiméteres szinten tetőzik az ár. Itt és Dunaalmásnál csütörtökön befejezik a töltés megerősítését és magasítását.

20.35 – „A Győr-Szol Zrt. az árvízi helyzetre való tekintettel teljesen lezárta Győrben a Radó-szigetet a járművek és a gyalogosok előtt. A lezárás ellenére akadnak járókelők, akik a sziget területére bemennek, ami tilos és életveszélyes.

A szolgáltató felhívja a figyelmet arra, hogy a szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe és a megáradt folyóba belefulladhatnak. A Győr-Szol Zrt. ezért nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a Radó-szigeten tartózkodni az áradás ideje alatt gyalogosan is életveszélyes.”

20.29 – Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre. Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdán közleményben tudatta: szerdától országszerte 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

19.30 – Információink szerint Győrújfalun már szivárog a gát, az erősítés azonban folyamatosan érkezik a településre. A katonák és az önkéntesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a gátszakadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik