Belföld

Lezárt utak és forgalomkorátozás megyénkben

Több mellékutat és egy hidat is lezártak a forgalom előle az árvíz elleni védekezés miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 14 órai összesítése alapján az árvízi védekezés miatt eddig öt főutat (az 1-es, a 2-es, a 10-es a 12-es és a 111-es főutat) kellett lezárni:

az 1-es főúton Győrszentivánnál elkezdődött az út melletti védmű építése, ezért a 88-121 kilométerszelvények között teljes útzárat vezettek be. Komáromnál és Győrnél az M19-es út csomópontjánál már nem engedik tovább a járműveket, a forgalmat az M1-es autópályára terelik. Fontos tudni, hogy a komáromi és a győri csomópontok között feloldották az útdíj-kötelezettséget.

A 2-es főúton Göd és Sződliget között, a 26-30 kilométerszelvények közé eső szakaszon nem lehet közlekedni, kerülni az M2-esen lehet.

A 10-es főút Dunaalmás és Almásfüzitő között van zárva, (71-75 kilométer szelvények között) az 1-es főút felé lehet kerülni.

A 12-es főúton Nagymarosnál kell komolyabb védekezést folytatni, ezért a 10-15 kilométerszelvények közötti szakaszt több napra lezárták. Kerülni a Kóspallag Márianosztra (12106-os út) útvonalon lehet.

Esztergomnál a 111-es főút az 1-3 km között nem járható.

A 14-es főutat a Vámosszabadi határ híddal együtt a tervezettnél hamarabb, várhatóan már ma 18.00 órától lezárják. Rajka felé kell kerülni.

Árvízi védekezés folyik a 11-es főúton Leányfalunál, Visegrádon és Esztergom közelében,  ezért félpályás útlezárást vezettek be a 28-as, a 42-es és a 60-as kilométernél. Mindhárom helyen, egy sávon jelzőőrök irányításával halad a forgalom (a víz még nincs a burkolaton).

Korábban:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. június 4-én késő éjjel árvízi védekezési munkálatok miatt a 1402-es jelű út 5+445 kilométer szelvényénél lévő mecséri Mosoni-Duna hidat teljes szélességében lezárta, rendőri forgalomirányítás biztosítása mellett.

A 1401-es út felől Mecsér településre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így Mecsérközséget jelenleg már csak az 1-es főút irányából lehetséges megközelíteni.

A Nógrád-patak kiöntése miatt lezárták a 2109-es jelű utat a 13-as kilométer szelvénynél, Verseg és a megyehatár között. Ezen kívül Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton (komphoz vezető úton) a 0+000 és 1+005 kilométer szelvények között, valamint a 11326-os jelű Mária Valéria hídhoz vezető úton is teljes pályás útzár van érvényben a Duna áradása miatt a 0+300 és 1+600-as kilométerszelvények között, a híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.

A 11-es főúton Esztergomnál a 62+900-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

A Győr-Moson-Sopron megyében tervezett további intézkedésekről a szóvivő elmondta: szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) az út mellett ideiglenes védmű építését kezdi meg.

Ideiglenes forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó jelzéseket helyeznek ki szerdán az 1401-es úton Zsejke-pusztánál, hozzávetőleg egy kilométer hosszban az árvízi védekezési munkálatok miatt.

A 1403-es összekötőút Hédervár és Novákpuszta közötti szakaszán, a Nováki-csatorna térségében az útszakasz elöntésére számítanak, emiatt teljes útlezárást várható csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik