Belföld

Tíz településen védekeznek Győr környékén

Útlezárások, katonák a gáton, kritikus helyzet: több település veszélyben van Győr-Sopron megyében.

16.38 – Négy óra alatt 30 centit emelkedett a vízszint: Nagybajcsnál 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

16.15 Nagybajcs térségében várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna, a 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de csaknem fél méterrel magasabb lesz a vízszint mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál – derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdai közléséből.

Az igazgatóság honlapján közzétett információ szerint az árvízi védekezési munkálatokban 1300-an vesznek részt az vízügyi igazgatósághoz tartozó területen, 350-nél többen az ország társigazgatóságaitól érkeztek a védekezés segítésére.

A szakemberek és az önkéntes segítők magasítják a töltéseket, homokzsákokat töltenek, azokat beépítik a védműbe. A veszélyeztetett területeken, köztük Dunaszentpálon, Győrújfalun és Győr-Bácsán a honvédség nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.

A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650 centiméterig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás szerda reggel 6 órakor elérte a 620 centimétert, ami a harmadfokú készültség korábbi szintje. A Mosoni-Dunán, Mecsérnél az árhullám tetőzése 520-540 cm körül várható.

A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat. A Rába több árvízvédelmi szakaszán, köztük a Győr-Koroncó közötti szakaszon, továbbá a mérgesi, az ikrényi és a rábapatonai gátőrjáráson harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben szerda reggeltől.

15.59Tíz településen zajlik árvízi védekezés Győr-Moson-Sopron megyében. Vámosszabadiban a polgármester szerdára falugyűlést hívott össze, amelyen önkénteseket toboroz a munkára.

Dobos Viktória, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel azt közölte: Mecsér községben az ideiglenes védművek magasságát emelik és nyúlgátat építenek. Győrújfalu és Győrzámoly településen a gátépítési, -magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatot. Győrladaméron és Koroncón szintén a töltést magasítják.

Tájékoztatása szerint Dunaszentpálon egy 3,5 kilométeres szakaszon homokzsákokkal és fóliázással védekeznek, szerda délig ötvenezer homokzsákot építettek be és további húszezer homokzsákot szállítottak a településre.

Dunaszegen száz önkéntes tölti a homokzsákokat, negyven pedig a töltés magasításán dolgozik. Kisbajcson és Győr-Bácsán szintén homokzsákokat töltenek és az értékeket menekítve gépjárművekbe rakodnak – sorolta a közleményben a tűzoltó hadnagy.

Hozzáfűzte: Nagybajcson árvízi védekezés ugyan nem folyik, de tisztítják a kivezető árkokat, a vízügyi szakemberek pedig őrszolgálatot működtetnek a töltésen.

14.53Tárgyalások maradnak el az árvíz miatt: Az árvíz miatt elmaradnak a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalások a Győri Járásbíróságon – tudatta a Győri Törvényszék szóvivő bírája szerdán.

Máté Kinga közlése szerint azért döntött így Takács József, a törvényszék elnöke, mert a járásbíróság épülete a környék legmélyebben fekvő részén fekszik, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt mintegy három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet több alkalommal elöntötte a víz. Az iratok megőrzése érdekében a pincéből a felsőbb szintekre költöztetik az iratokat.

A szóvivő hozzátette: beadványokat a Győri Járásbíróság portáján lévő gyűjtőládába továbbra is elhelyezhetnek reggel nyolc és délután négy óra között.

A döntés nem érinti az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatos üléseket és a bíróság elé állításokat sem, azokat változatlanul megtartják.

12.53Önkéntesek érkeznek Vas megyéből is: Három autóbusszal és két kisbusszal indulnak Győr-Moson-Sopron megyébe szerda délután szombathelyi önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak azokon az árvíz által veszélyeztetett településeken – közölte Marton Zsolt Szombathely alpolgármestere.

Tájékoztatása szerint a vasi megyeszékhelyről összesen 140 ember indul útnak, őket nyolc helyről toborozták. Az önkéntesek a szombathelyi polgármesteri hivatal, a helyi közterület-felügyelet, a távhőszolgáltató, a Haladás Vasutas Sportegyesület, a Haladás labdarúgó-csapata, az Illés Akadémia, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. és a Vasivíz Zrt. munkatársai.

Az önkéntesek a homokzsákok töltésében, az árvíz miatt kiürített területek őrzésében, az értékek kimenekítésében tudnak segíteni, munkájukat a katasztrófavédelem irányításával és szervezésében végzik – tette hozzá.

Az alpolgármester elmondta, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kedden telefonon ajánlotta fel az önkormányzat segítségét Borkai Zsoltnak (Fidesz-KDNP), Győr polgármesterének.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, 15 szakember áll készenlétben, hogy szükség esetén az árvízhez vonuljon. Emellett számba vették azokat az anyagokat és eszközöket is, amelyek szintén átcsoportosíthatók a védekezés segítésére.

Hozzátette még, hogy kollégái közül 52-t már kedden átvezényeltek Győr-Moson-Sopron megyébe. Főleg gátőrök és a vízméréshez, irányításhoz értő szakemberek vannak közöttük.

12.14 – Kilencszáz katona érkezett az ország különböző részeiből Győr-Moson-Sopron megyébe, hogy részt vegyen az árvízi védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium katonai operatív törzsének ügyeletes vezetője szerdán.

Borsos József ezredes ismertetése szerint a katonák Ásványráró, Koroncó és Győrújfalu térségében, továbbá Győr-Bácsán és Győrzámolynál a gátak megerősítésén dolgoznak. Homokzsákokat töltenek, s azokkal magasítják a töltéseket. A katonák 12 órás váltásban dolgoznak a gátakon.

Az ezredes szólt arról, hogy szükség esetén jelenleg hat lánctalpas kétéltű gépjárművet tudnak használni. Ezek alkalmasak nagy súlyú terhek szállítására, valamint el tudnak velük jutni nehezen megközelíthető helyekre is.

12.10 – Homokzsákok töltésére és pakolására kéri a segítőkész embereket a Magyarországi Evangélikus Egyház Győrben, ugyanis az Evangélikus Szeretetház konyhája és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ is veszélybe kerülhet az árvíz miatt.

A Magyarországi Evangélikus Egyház arra kéri a segítő szándékú embereket, hogy vegyenek részt a pakolásban, a homokzsákok töltésében és a rakodásban. Mint írták, a vidékről érkezők szállását megoldják, de hálózsákról és gumicsizmáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A munkára Szilvásyné Peregi Eszternél lehet jelentkezni.

A pénzbeli adományokat a 11707024-20347257-00000000 számlaszámra várják, a közlemény rovatban az “árvíz” szó feltüntetésével. Az adománygyűjtés célja a helyreállítás munkálatainak segítése.

10.29 – Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 2013. június 5-én 06:00 órától elrendelt árvízvédelmi fokozatok:

– Győr-Árpás árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain
– Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
– Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán

III. fokú árvízvédelmi készültség, Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklósi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

Az ÉDUVIZIG működési területén mindösszesen 1290 fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. Ebből 356 fő az ország vízügyi igazgatóságaitól érkezett az árvízi munkák segítésére.

A védekező létszám az alábbi munkákat látja el:
– Töltésmagasítást, töltésfóliázást, homokzsáktöltést, homokzsák beépítést gépi -és kézi erővel egyaránt, kulisszanyílások zárása.
– Az árvízzel veszélyeztetett településeken az ÉDUVIZIG-től kivezényelt műszaki szakemberek koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat.
– A projektekkel érintett védműveken továbbra is a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, vízügy felügyele mellett.
– A veszélyeztetett területeken a honvédség továbbra nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.

Forgalomkorlátozásra és híd lezárásokra kell számítani. Ezzel kapcsolatos pontos információkat itt talál.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén nem volt számottevő csapadéktevékenység. A következő napokban több alkalommal alakul ki csapadék, de a hét végéig csak a hegyvidéki vízgyűjtőkön lehet 5 mm-t elérő területi csapadékátlag.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna németországi szakaszán Passau felett tegnap apadóvá vált. Az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn, valamint az Ilz mellékágak Passau felett intenzíven apadtak az elmúlt 24 órában.

Felső ausztriai szakaszon az árhullám tetőzött Linznél, és mintegy 2 métert apadt már. Az alsó ausztriai szakaszon Ybbsnél tetőzés után már 15 cm-t apadt a folyó, míg Kienstocknál 1078 cm-rel tetőzött. Dévénynél tovább emelkedett a vízszint és ma is folytatódik az áradás. A ma reggeli vízállás 912 cm volt. A számítások szerint Rajkánál holnap reggelig 650 cm-ig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás ma reggel 6 órakor elérte a 620 cm-t, ami a III. fokú készültség korábbi szintje.

Nagybajcs térségében az áradás folyamatos, a tározó szintjének emelése miatt az áradás intezitása kismértékben csökkent, a vízállás ma reggel 697 cm volt. Kienstocknál a kisebb tetőző vízhozamot figyelembe véve a nagybajcsi vízszint a 920 cm-t várhatóan nem fogja meghaladni.

Győr térségében a vízállapotokat domináns módon az áradó Duna alakítja, a ma reggeli vízállás 602 cm. A vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a mai napon. Gyirmótnál a reggeli vízállás 394 cm. A Mosoni Dunán Mecsérnél az árhullám tetőzése 520-540 cm körül várható.

A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat. Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások. Ma reggel Komáromnál a vízállás 631 cm. Esztergomban a vízállás ma délelőtt meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.

A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, és a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.

A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.

Készültségi szintek az egyes folyószakaszokon! Kattintson a képre!

9.41 – A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok – közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a korlátozás délelőtt 10 órától érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.

Június 5. – Győr-Moson-Sopron megyében több mellékutat és hidat lezártak. Részletek itt!

———————–

21.20 – Szükség esetén ötezer ágy áll rendelkezésre Győrben, ha az árvízi helyzet miatt embereket kellene elhelyezni – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgató a Győrhöz legközelebb fekvő szigetközi településen rendezett kedd esti falugyűlésen.

Sallai Péter ezredes a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett Mosoni-Duna menti Győrújfalu több száz lakója előtt – hangsúlyozottan magánemberként – úgy nyilatkozott: mindenkinek azt javasolja, hogy a férfiak vegyenek részt a védekezésben, a nők, a gyerekek, az idősek, a betegek pedig a települést elhagyva várják ki az ár elvonulását. Annak ellenére buzdította erre a helyieket, hogy szakemberek számításai szerint alacsonyabb lesz a vízállás a gát koronaszintjénél.

“Azt kérem, hogy ne kimenekítésről legyen szó, hanem ha szükséges, egy tervszerű kitelepítésről” – hangsúlyozta, hozzátéve, ezzel a forgatókönyvvel jelenleg nem számolnak.

Mint kifejtette: a szombatra várt tetőzés előtt egy nappal tartaná célszerűnek, ha a védekezésben részt nem vevők elhagynák a települést.

Nagy Imre Attila (független) polgármester arról beszélt: a korábban több kilométeren elbontottnál nyolcvan centiméterrel magasabban van a pár nap alatt épített gát koronája, az építők várhatóan szerdán érik el a munkával a szomszédos Győrzámoly védműveit.

Hozzátette: a megyeszékhely felé még egy negyed kilométeres szakaszt kell megépítenie a kivitelezőnek. “A falu esetében a töltés magassága elegendő, de akkor sem esünk kétségbe, ha erre még egy-két sor homokzsákot rá kell pakolni” – mondta, jelezve: a szerdán induló védekezéshez váltásonként 50-70 helyire van szükség a bő másfél ezres faluban.

Korábbi tudosításunkat az elmúlt napok eseményeivel itt olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik