Belföld

Itt lesznek trafikok Vásárhelyen

Szűk egy hónap van hátra a trafikok nyitásáig. Körülnéztünk, Vásárhelyen hol számíthatunk Nemzeti Dohányboltra, és pár érdekességnek is utánajártunk. Galéria.

A több mint 20 vásárhelyi trafiknak nem mindenhol tudni a helyét, de páran már a kirakatba helyezett lapokkal közlik, itt bizony dohánybolt, vagy trafik nyílik. Máshol csak sejteni lehet, hogy ilyen üzlet nyílik július 1-én. Egyenlőre ennyit találtunk.

A pályázati kiírás nemcsak a nyitás dátumát, de a az üzlet belső szerkezetét, megközelíthetőségét is szabályozza. Kimondja például, a dohánybolt terét, többi kereskedelmi egységtől el kell különíteni.

 

A koncessziót február 22-én írták ki, a pályázóknak pályázatonként 25 ezer Ft + áfa díjat kellett előre megfizetniük, az éves dohánykereskedelmi jogosultság megszerzéséhez, pedig további összeg befizetésére lesz szükség. 2000 fő alatti településen ez 100, 10.000 fő alatt 160, megyei jogú városban, így Vásárhelyen is, pedig évi 240 ezer forint.

Mivel sem a kiírás, de a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény sem szabályoz helybeli megkötést, így körzetek felállítására sem nyílik lehetőség, egy-egy településen az is előfordulhat, hogy egymás mellett nyílik két külön érdekeltségű dohánybolt. A pályázat helyétől azonban a pályázó nem térhet el, boltját nem viheti máshová, csak a pályázatban megjelölt területén belül.

További érdekesség, hogy a trafiktörvény nem tér ki a büntetés végrehajtási intézményekben történő dohányárusításra, az azokban működtetett üzletek továbbra is értékesíthetnek cigarettát a büntetésüket töltőknek.

A pályázat nem szabályozza a nyitvatartási rendet sem, de ahhoz ragaszkodni kell, nem teszi például kötelezővé az ünnepi nyitva tartást, ugyanakkor akár a 24 órás nyitva tartás is vállalható.

Uniformizálva lesz tovább a megjelenés, a cégtáblán a Nemzeti Dohánybolt felirat fog szerepelni, valamint szem előtt kell megjeleníteni egy piros 18-as karikát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik