Belföld

Győr idősbarát város

Tegyék meg mindazt, amire rohanó életükben nem volt lehetőségük, és ami a legfontosabb, legyenek minél többet azokkal az emberekkel, akik igazán bearanyozzák a mindennapjaikat – buzdította a szépkorúakat Borkai Zsolt polgármester az idősek IX. Országos Találkozójának megnyitóján.

Mintegy ezer nyugdíjas, illetve szociális területen tevékenykedő szakember látogatott a napokban Győrbe az ország minden részéből, hogy részt vegyen a már hagyományos időstalálkozón. A város vezetése és az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) évek óta azért rendezi meg a programot, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az időseknek és fogyatékkal élőknek, valamint hogy kis kalandot, izgalmat csempésszen a mindennapjaikba – mondta Borkai Zsolt. A kétnapos program fő célja éppen ezért az aktív időskor hangsúlyozása. A polgármester arra kérte a résztvevőket, legyenek többet azokkal az emberekkel, akik igazán bearanyozzák a mindennapjaikat, valamint hogy tegyenek meg mindent, amire rohanó életükben nem volt lehetőség.

Panker Mihály, az EESZI igazgatója hozzátette, idén az időseknek szóló éves program a mozgásra fókuszál: elindult a tánc, a spinning, valamint a gyógynövénygyűjtő túrák. A sportos foglalkozásokra nagyon nagy az érdeklődés. A találkozó is a táncra fokuszált, Tánc-Karban Tartunk címmel Ki-Mit-Tud?-on vettek részt a csoportok, majd 80 tánclépés a föld körül témakörben műveltségi vetélkedőn mérték össze felkészültségüket.

A program mögött igazi összefogás áll: az önkormányzat és a különböző kulturális, oktatási intézmények mellett egyre hangsúlyosabb szerepet vállal a találkozó lebonyolításában a Széchenyi Egyetem is.

Ráczné Németh Teodóra igazgatóhelyettes arra mutatott rá, Győr egy idősbarát város, ahol a komplex gondolkodásban méltó helyen állnak a szépkorúak, és a nekik szervezett programok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik