Belföld

Fertőzésektől óv az ÁNTSZ

Arviz-Ipolytarnocon(1)(960x640)(2).jpg (árvíz, traktor, traktor vízben )
Arviz-Ipolytarnocon(1)(960x640)(2).jpg (árvíz, traktor, traktor vízben )

A szokásosnál is jobban kell figyelni a kézmosásra és az ételekre, italokra az árvizes területeken – figyelmeztet a tisztiorvosi szolgálat.

Különleges járványügyi intézkedésekre jelenleg nincs szükség. Az árvízzel veszélyeztetett területeken a szájon át terjedő fertőző betegségek (mint például bélfertőzések) Magyarországon és a szomszédos területeken is ritkák – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de az érintett területeken az általános higiénés szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.

Az árvíz idején fontos a rendszeres szappanos kézmosás, a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, a fertőzésveszély csökkentése érdekében pedig az esetleges sebek mielőbbi megfelelő ellátása.

Fotó: Shutterstock

Óvatosan az enni- és innivalóval!

Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy mindenki csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszon, és hogy az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjon, “az ásott kutakból inni tilos” – emelték ki. “Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató válasz nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni” – hangsúlyozta az ÁNTSZ. Hozzátették: akinek hasmenéses panasza van, azonnal forduljon orvoshoz.

Kitelepítésre felkészülni!

Az esetleges kitelepítésre felkészülve a veszélyeztetett lakóknak célszerű sürgősségi csomagot összeállítaniuk. A váltóruházat és a tisztálkodási szerek mellett nem szabad megfeledkezni az állandóan szedett gyógyszerekről, a csecsemőknek tápszerről, ruházatról, pelenkáról. Ez a csomag szükség esetén azonnal magunkkal vihető.

Az árhullám levonulása után komolyan kell venni a rovarok és a rágcsálók irtását. A szúnyogok több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig élelmiszereket szennyezhetnek ürülékükkel, vizeletükkel.

Az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is figyelemmel kísérik a helyi védelmi bizottságok. Katasztrófahelyzet, illetve kitelepítés esetén az egészségügyi ellátás megszervezéséről – a helyi védelmi bizottságok tagjaként – a megyei tiszti főorvosok intézkednek, az alapellátástól az úgynevezett szükséggyógyintézetek (például tornatermek, sátrak) kialakításáig – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik