Belföld

Trianon: Orbánt szembesítik Orbánnal

trianon (trianon)
trianon (trianon)

Trianonra emlékezik az Országgyűlés. Az MSZP közben emlékeztet is.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezéssel. A parlament 2010. május 31-én tette a nemzeti összetartozás napjává a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. “A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme” – olvasható az Országgyűlés erről szóló döntésében.

“Emlékezzünk!” – címmel az MSZP közben arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt.  “ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen.”

Fotó: Népszava archívum

Az idézet az Országgyűlés honlapján elérhető hivatalos parlamenti jegyzőkönyvből való. Az Országgyűlés elnöke 1990-ben Szabad György volt. Az MSZP-nek 33 képviselője volt. Közülük senki sem vonult ki – tudatta közleményében az ellenzéki párt.

Orbán Viktort Facebook-oldalán is többen emlékeztették a kivonulásra. Egy őszinte tisztelője, akinek nem kérdés, mi a legfontosabb egy magyarnak és elismeri, hogy a miniszterelnök sokat tett a hazáért arról érdeklődik, miért vonult ki a Fidesz 23 éve a parlamenti ülésteremből. Szeretné megérteni!

Egy másik hozzászóló arról érdeklődik a nemzeti összetartozás napja alkalmából, hogy „miért lehetetlenítik el a tartósan külföldön élőket? A követségen ugyanis olyan okirathoz jutott, ami azt tartalmazza, hogy a tartósan külföldön élők nem rendelkezhetnek magyar okirattal, azt le kell adni, így őket gyakorlatilag leírják otthon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik