Belföld

Kitelepítések Komárom-Esztergomban

árvízi készülődés esztergomban (árvíz, esztergom, )
árvízi készülődés esztergomban (árvíz, esztergom, )

Rendkívüli készültséget rendeltek el Komárom, Almásfüzitő és Esztergom térségében.

A Duna emelkedő vízszintje miatt Komárom-Esztergom megye néhány településének alacsonyabban fekvő területein sor kerülhet a lakosság időleges kitelepítésére – mondta Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja kedden, komáromi sajtótájékoztatóján.

Czunyiné Bertalan Judit hozzátette, kitelepítés elsősorban az esztergomi Prímás-sziget, valamint Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás területén fordulhat elő. A megyei Duna-szakasz minden érintett pontján tart a töltések megerősítése és magasítása, a tetőzés idejére minden veszélyeztetett helyszínt védelemmel látnak el.

„A veszélyhelyzet elrendelése következtében a lakosság és a települések védelme érdekében szükséges források rendelkezésre állnak. Kérjük az embereket, hogy vegyék komolyan a védelmi szervezetek figyelmeztetéseit” – mondta a kormánymegbízott.

Czomba Péter, a megyei katasztrófavédelem vezetője elmondta: jelenleg majdnem 800 ember dolgozik a védműveken – vízügyi szakemberek, katonák, közfoglalkoztatottak, katasztrófavédelmisek és önkéntesek.

Molnár Attila (Fidesz–KDNP), Komárom polgármestere elmondta, a szőnyi városrész szorul a legnagyobb védelemre, ott jelenleg homokzsákokból nyúlgátat építenek. A munkában számos önkéntes mellett az ipari park cégei is segítenek.
A polgármester hozzátette, továbbra is várják önkéntesek jelentkezését, valamint a városházán fogadják az árvízi munkásoknak szánt élelmiszereket.

A védekezésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság rendkívüli készültséget rendelt el Komárom, Almásfüzitő és Esztergom térségében. A veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és hidak lezárására kell számítani.
A számítások szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét, és péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771 centimétert.

Kedd reggel Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, megkezdték a honvédség technikai eszközeinek átcsoportosítását az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe, ezek között vannak akár kéttonnányi homokzsák szállítására alkalmas helikopterek is.

A MÁV tájékoztatása szerint Almásfüzitőnél és Komáromnál lezárták a Dunához közelebbi vágányt, és kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát, a munkálatok miatt előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítani ezen a vonalon.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik