Belföld
Gyerekek számítógéppel (Gyerekek számítógéppel)

A logikus gondolkodását segíti az SZTE új szoftvere

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 06. 04. 19:03

Szülők, pedagógusok és kisgyermekek tesztelhetik a szegedi kutatók fejlesztésével készült Handorino nevű tanulást segítő programot, amely a 6-8 éves korosztály logikus gondolkodását segíti, és amelynek tartalmát a Szegedi Tudományegyetem pedagógusai dolgozták ki.

Az internetes alapú oktatójátékkal olyan képességek fejleszthetők, amelyek nem kapcsolódnak kifejezetten az iskolai tantárgyakhoz, és túlmutatnak a tananyag elsajátításán. A fejlesztés tanulási nehézségekkel küzdő kisgyerekek fejlődését is segítheti, a mozgáskorlátozott gyermekek számára pedig a fejjel történő vezérlés lehetősége is biztosított – részletezi a fejlesztők közleménye.

A kutatók számítanak a szülők és a pedagógusok segítségére, mivel a további fejlesztés feltétele, hogy minél több kisgyerek tesztelje a programot, a rendszert az így szerzett tapasztalatok alapján tudják majd tökéletesíteni.

A játékokon belül a kakukktojás, sorba rendezős, cserélős vagy csoportosítós feladatok segítik a képességfejlesztést, próbára téve a nyelvtudást, a matematikai- és geometriai ismereteket és a logikai gondolkodást is. A tanárok a játékot a tananyagba, a szülők pedig az otthoni tanulásba illeszthetik.

A program akadálymentesített változatában a fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott gyerekeknek a MouSense ingyenesen letölthető szoftverrel a fejjel történő vezérlés lehetőségét is biztosították, valamint a játék használható webkamerával is, amely a gyermekek arckifejezésének monitorozását végzi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.