Belföld

„Ritkó elvtársnő” jelentett Hankiss Ágnesről

hankiss (hankiss)
hankiss (hankiss)

Egy bizonyos „Ritkó Emilia elvtársnő” tájékoztatta 1982-ben a rendőrség hírforrását arról, hogy „Hankis Ágnes ellenséges, ellenzéki hangnemben” tartott előadást fiataloknak a Jókai Klubban – írja a Magyar Hírlap, illetve a Magyar Nemzet.

A fideszes EP-képviselő megkapta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától a róla szóló jelentést, amely szerint annak idején „A fiatalok helyzete a mai társadalmunkban” című előadását meghallgatta a kerületi pártbizottság Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője, aki azt ellenzéki hangneműnek ítélte. A BRFK jelentéséből, a nem túl jól sikerült anonimizálás miatt tisztán kiolvasható, hogy ez az illető, aki a hírforrást tájékoztatta, egy bizonyos „Ritkó Emilia elvtársnő” volt – írja a Magyar Hírlap, illetve a HírTV alapján a Magyar Nemzet.

Hankiss Ágnes
Fotó: MTI / Európai Parlament/Benoit Bourgeoi

Rytkó Emília a Hír Televízió megkeresésére nem reagált. A Magyar Hírlap Rytkó Emília önéletrajzát sehol sem találta meg, végül megkereste az Országos Választási Iroda volt vezetőjét, aki az újságnak azt elismerte, hogy 1982-ben ő volt a XII. kerületi pártbizottság Marxizmus–Leninizmus Esti Egyetem levelező tagozatának vezetője, de azt tagadta, hogy Hankiss Ágnesről jelentett volna, mint mondta, azt sem tudja, hogy hol van az a Jókai Klub.

Rytkó Emília jelenleg egyik tagja a balliberális pártok kezdeményezésére múlt héten megalakult Választási Monitoring Bizottságnak. A politikailag független bizottság szakmai ajánlásokkal akar hozzájárulni a szabad és tisztességes választási elvek érvényre jutásához. Juhász Péter, az Együtt 2014 társelnöke a Hír TV megkeresésére azt mondta: megvizsgálják az esetet.

Hankiss szerint pikáns, hogy Rytkó most a választások tisztaságát a Fidesztől óvná, hiszen amikor 1982-ben jelentett róla a BRFK állambiztonsági osztály hírforrásának, akkor „talán nem volt ilyen finnyás a demokráciát illetően”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik