Belföld

Magyarország is segít Ausztriának a vízben

Katasztrófális helyzet alakult ki Németországban és Ausztriában, Bécs nincs veszélyben.

20.12 – Magyarország felajánlotta segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben – tudta meg az MTI hétfő este a Belügyminisztériumtól.

Pintér Sándor levélben fordult Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterhez, amelyben azt írta, folyamatosan figyelemmel kíséri az Osztrák Köztársaságot sújtó árvízhelyzet megelőzésében és a kialakult helyzet kezelésében végzett megfeszített munkájukat.

A magyar miniszter felajánlotta osztrák kollégájának a magyar belügyi szervek segítségét és kérte, amennyiben az osztrák fél igényli, nevezze meg, milyen feladatok ellátásával és milyen eszközökkel tud Magyarország hozzájárulni a védekezési munkához.

17.02 – Az osztrák fővárost, Bécset nem fenyegeti veszély a Dunán levonuló rendkívüli árhullám miatt – közölték hétfőn a helyi hatóságok. A fővároshoz közeli Klosterneuburg Duna-parti üdülőtelepét már vasárnap kiürítették. A Klosterneuburg és Bécs között fekvő Kahlenbergdorfnál is kiönthet a Duna, de magában a fővárosban nem számolnak elöntésekkel.

A Bécs szempontjából mérvadó, korneuburgi mérőállomáson másodpercenként 8180 köbméter vízhozamot mértek hétfőn. Az előrejelzések szerint a Duna tetőzésekor tízezer köbméterig nőhet ez az érték, és megközelítőleg megegyezik majd az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkor mért mennyiséggel.

A bécsi árvízi védművek ennél jóval többet bírnak a hatóságok szerint, 14 ezer köbméteres értékig biztonságosak. Ilyen magas érték a statisztikai számítások szerint több ezer évenként egyszer fordulhat elő.

Az osztrák fővárosban kedd délután és szerda reggel között várják a Duna tetőzését.

Az árvízi védekezésben az 1972 és 1987 között épült Új-Duna csatornának jut a főszerep. Megépítését az 1954-es nagy árvíz után határozták el. A 21 kilométer hosszú, 150 méter széles meder a város területén belül, a Duna bécsi főágával párhuzamosan fut. Az egykori dunai ártér helyén alakították ki, a Duna főágától mesterséges sziget választja el.

Átlagos vízállás mellett a két végén zsilip zárja le, amelyeket árvíz esetén megnyitnak, így csökkentve a folyó főágára jutó vízmennyiséget.

15.34 – Feldkirchen, Goldwörth, Ottenheim, Puchenau és Steyregg településeket súlytotta leginkább az áradat Ausztriában. Tűzoltók tucatjai dolgoznak folyamatosan ezekben a térségekben.

A lakókkal együtt a háziállatokat is folyamatosan menti a katasztrófavédelem. Eddig több mint 1200 sertést, malacokat és három csapdába esett lovat mentettek meg a vízzel hadakozó lánglovagok – írja a nachrichten.at osztrák hírportál.

14.22Több mint száz utat zártak le: Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak.

Alsó- és Felső-Ausztriában, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban egyaránt sok helyen akadályozták a közlekedést áradások, vízátfolyások és földcsuszamlások – közölte az ÖAMTC és az ARBÖ. Az autópályákról nem jelentettek lezárt szakaszokat. A vasúti közlekedés ezzel szemben hétfőn is több helyen szünetelt.

Hétfőn délben a Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóforgalmat a folyó áradása miatt – közölte az APA osztrák hírügynökség.

Lezárták az autóforgalom elől Felső-Ausztriában a Duna bal partján a B3-as főútvonalat Melk és Krems között, valamint a Duna jobb partján a B33-as főutat Melk és Mautern között.

Továbbra is nehezen volt elérhető hétfőn Salzburg tartományban a Pinzgau vidék, ahol az előző nap átmenetileg több települést teljesen elzártak a külvilágtól az áradások és a földcsuszamlások.

Útlezárások voltak Ausztria nyugati csücskében, Vorarlbergben is hétfőn, noha ott az árvízi helyzet már enyhült a hét végihez képest. Hasonló volt a helyzet Tirolban is, ahol a Németországgal határos részen, Kufstein és Kitzbühel vidékén több út járhatatlan maradt. A Tirolt Salzburggal Németországon át összekötő autópálya-szakaszt a vasárnapi lezárás után újra megnyitották.

Jelentős fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is. A Bécs és Salzburg közötti fő vasútvonal újra járhatóvá vált, de a szerelvények több szakaszon csökkentett sebességgel közlekedtek. Salzburg és Innsbruck között továbbra sem jártak a vonatok.

Míg a nyugati országrészben, Vorarlbergtől Salzburgig hétfőn már apadtak a folyók, a keleti országrészben a Duna és az Inn tetőzését keddre várják Ausztriában. Hétfőn a hadsereget is bevonták az árvízi védekezésbe, négyszáz katonával és 24 helikopterrel. További kétezer katonát készültségbe helyeztek.

14.14 Halálos áldozatot követelt az áradat: Az osztrák Johannes Hahn sajnálatát fejezte ki, hogy az árvíz már emberéletet is követelt, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

“Biztosíthatom az érintett közösségeket és a politikai vezetést is, hogy mi, az európai család készen állunk, hogy segítsünk ott, ahol arra a leginkább szükség van” – idézte az Európai Bizottság közleménye Hahnt.

A biztos emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja a 2002-es nagy árvizet követően jött létre, és az a célja, hogy segítse a katasztrófa sújtotta területek talpra állását, átvállalva a katasztrófa elleni védekezés és az újjáépítés költségeinek egy részét.

Mindazonáltal most az a legfontosabb, hogy az emberek biztonságban legyenek – szögezte le Hahn.

A szolidaritási alaptól bármelyik uniós tagállam kérhet segítséget súlyos természeti csapás, vagy bármilyen egyéb, előre nem látható jelentős katasztrófa esetén. A segítségnyújtásnak mindössze két feltétele van. Az adott országnak a katasztrófát követő tíz héten belül kérnie kell a segítséget, valamint a keletkezett kárnak meg kell haladnia az adott ország bruttó nemzeti jövedelmének 0,6 százalékát. A bizottság számításai szerint Csehország abban az esetben fordulhat a szolidaritási alaphoz, ha az árvíz legalább 872 millió euró kárt okoz. Bécs esetében ez a küszöb 1,79 milliárd euró. Berlin pedig 3,67 milliárd euró árvízkárral kérhet segítséget a szolidaritási alapból.

13.59 – Rendkívüli helyzet Csehországban: További néhány ezer személynek kellett elhagynia lakhelyét hétfőn a fokozódó árvízveszély miatt Közép- és Észak-Csehországban. A rendőrség közlése szerint eddig összesen mintegy 7 ezer embert menekítettek ki biztonságos helyre. Az elhagyott házakat rendőrök őrzik.

A hivatalos jelentések hétfő délig öt halálos áldozatról tudnak, de a sajtó szerint az árvíz már legalább nyolc emberéletet követelt. Miután több mint egy tucat személy hollétéről nincs információ, a hatóságok is valószínűnek tartják, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

A Moldván az ország déli részéről észak-nyugat felé vonuló árhullám jelenleg elsősorban Prágában, Közép-Csehországban, valamint északon a Moldvának az Elbába ömlése utáni szakaszon okoz súlyos gondokat. A víz már elárasztotta Melník, Kralupy, Lovosice, Ústí és Terezín folyó menti utcáit is. Kralupyt a rendőrség lezárta.

Prága déli külvárosai – Lahovice, Modrany, Zbraslav – jórészt víz alatt vannak, s déltől tömegközlekedési eszközökkel elérhetetlenek. A belváros is részben le van zárva, s a tilos a parkokba való belépés, mert az elázott talajon kidőlő fák veszélyesek lehetnek. Lezárták a turisták elől a Károly hidat, a cseh főváros egyik legnevezetesebb műemlékét is. A híd pilléreit különleges pajzsokkal védik a megáradt Moldva folyó víznyomásától. A metró mindhárom vonalának több szakasza le van zárva, ami fennakadásokat okoz a tömegközlekedésben. Hatósági döntés szerint, aki a veszélyeztetett városrészekből nem tud eljutni munkahelyére, szabadnapra jogosult.

A főváros melletti Rezben leállt az atomkutató intézet, s az alkalmazottakat evakuálták. A Prágától keletre fekvő Kolínban egy kórházból 110 beteget kellett biztonságosabb helyre átszállítani.

Víz alá került a pilseni állatkert egy része is, ahonnan két tigris megszökött.  A gondozók által segítségül hívott vadászok azonban rövid időn belül altatólövedékkel elkábították őket. A prágai állatkert egy része is víz alatt van, ezért hétfőn nem nyitott ki.

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) bejelentette, hogy biztonsági okok miatt mintegy 150 áramelosztó állomást kényszerült kikapcsolni, minek következtében főleg Közép-Csehországban mintegy 2500 háztartás van áram nélkül.

Prágában a Moldva vízhozama jelenleg meghaladja a 3000 köbmétert másodpercenként, s tovább emelkedik. Az eddigi legnagyobb árvíz idején, 2002 nyarán, a maximális vízhozam 4700 köbméter volt másodpercenként.
Országszerte hétfő délig mintegy 170 útszakaszt zártak le a forgalom elől az áradások miatt. A vasúti társaság jelentése szerint több mint húsz vasútvonal van zárva, s az utasoknak minden vonalon késésekre kell számítaniuk.

13.29 Heves esőzések a Duna vísgyűjtő területén

Bajorországban és Szászországban a következő 48 órában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ezért a folyók vízszintje tovább emelkedik.

Ausztriában ugyancsak folytatódik a heves esőzés, 50-80 milliméter csapadékot várnak Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország és Tirol tartományokban – olvasható az OKF honlapján.

13.17 – Az Európai Unió katasztrófavédelmi alapjához fordul támogatásért Ausztria az árvíztől sújtott szomszédjaival közösen – közölte hétfőn egy sajtótájékoztatón Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

Spindelegger közlése szerint az osztrák kormány megállapodott a németországi bajor tartományi kormánnyal, valamint a szlovák és a magyar kormánnyal arról, hogy közösen az EU katasztrófaalapjához fordulnak.

Ezt a pénzalapot 2002-ben, a legutóbbi nagy dunai árvíz után hozták létre. Ausztriában, Németországban és Csehországban a hét vége óta kiterjedt területeken vannak áradások. A Duna vízállása Ausztriában és Németországban eléri és néhol meg is haladja az “évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskori értéket. Így például Passaunál vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 métert.

Spindelegger szerint Ausztriában “hihetetlen összegű” kárra kell számítani, pontos becslések azonban még nincsenek. Rendkívüli, “bürokráciamentes” segítséget ígért az árvíz utáni ausztriai helyreállításhoz Maria Fekter pénzügyminiszter is minisztériuma költségvetési keretéből.

500 éves rekordot döntött a vízállás

A Duna vízállása hétfőn meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a németországi Passaunál.

A bajor-osztrák határon fekvő városnál – ahol három folyó, a Duna , az Inn és az Ilz találkozik – a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 12,50 métert is elérheti.

A Duna vízszintje Passaunál már vasárnap este meghaladta az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófa idején mért 10,8 métert. A történelmi városrészt teljes egészében ellepte a víz, a negyedet lekapcsolták a villanyhálózatról, lakosságát kitelepítették. Az óváros körül 600 ember küzd az ár megfékezéséért, munkájukat a Bundeswehr, a német hadsereg 120 katonája segíti. Még több videó az áradásról itt!

Szlovákiában is árvízkészültség van!

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán közölt adatok szerint a másodfokú riasztás hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben. A SHMÚ megállapítása szerint a nap folyamán az esőzések várható folytatódása miatt az árvízveszély fokozódására van kilátás és a harmadfokú árvízvédelmi riasztás életbe léptetésére is számítani lehet.

A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vizierőmű műszaki stábja is ülést tart. Ezzel kapcsolatban Ján Stolicny a vizierőmű igazgatója arról tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséget, hogy nagy a valószínűsége, hogy olyan döntés születik, melynek alapján már a délután folyamán lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.

A pozsonyi rendőrkapitányság hétfőn délelőtt tíz órai hatállyal lezárta a Duna jobb oldali, Ligetfalu felől lévő rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt. A rendőrség az érintett területen parkoló gépkocsik eltávolítására szólított fel, kilátásba helyezve azok elvontatását. A korlátozás az intézkedés visszavonásáig marad érvényben.

Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.

10.20 – Tovább romlik a helyzet Passaunál: a víz szintje már elhagyta a 12,2 méteres magasságot, az eddigi rekord 12,5 méter volt 11 évvel ezelőtt – írja a nachrichten.at osztrák hírportál.

10.19 – a Vizügy honlapjának tájékoztatása szerint Nagybajcsnál és Gönyűnél harmadfokúra emelték az árvizi készültséget a Dunán.

9.42 – Felső-Ausztria: A szülők az Oktatási Tanács közlése szerint önállóan dönthetnek arról, hogy a diákokat iskolába küldjék az árvíz veszélyeztette településeken. Linznél továbbra is emelkedik a vízszint, délutánig legalább 70 centi áradást várnak, számolt be a Liveradio.

Kelet- és Dél-Németországban egyre feszültebb a helyzet a vízállás miatt: különösen Szászországban, Thüringiában és Bajorországban. Ezeken a területeken katasztrófariasztást és kitelepítéseket rendeltek el. Bajorországban a Duna történelmi vízálláson fog tetőzni a német vízügyi szakemberek szerint. Passau-nál 12.55 méteren (a korábbi csúcs 2002-ben 10.81 méter volt!). Passau történelmi belváros többnyire víz alatt áll, hisz a város másik folyója, az Inn is tetőzik, jó pár házban a villanyt is kikapcsolták.

Nyugaton már valamelyest jobb a helyzet, Salzburg és Tirol térségében. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az árvízvédelmi töltést. Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd elkezdeni.

Kattintson a fotóra, s nézze meg videón a pusztító árvizet!

Több Ausztria, Németország és Magyarország területeit érintő vonat sem közlekedik, mivel a vasúti pályák egyes szakaszai is víz alá kerültek. Bővebb információt a szerelvények közlekedéséről, s hogy melyik vonat hol vesztegel, itt talál, a térképen!

A német tagesschau.de hírpotál katasztrofálisnak írja le a helyzetet. A legmagasabb riasztást adták ki Szászországban is, ahol Freiberger Mulde település szinte teljesen víz alá került.

Ausztriában adományvonalat nyitottak a károsultaknak, mivel vasárnap délután óta zajlanak Linz alatt és környékén a kitelepítések és immár 9000 önkéntes segít a tűzoltóknak (hétvégén 8 ezren szolgáltak, 750 járművel). Schardingot már elöntötte az Inn vize, több út a környéken le van zárva, elterelésre számítson, akinek arra kell autóznia.

(A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató hétfő reggel Győrben, sajtótájékoztatón.

Közlése szerint időarányosan a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben részt vevő szervek minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon.

Németh József regionális vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Szigetköznél várhatóan pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezt követően tudnak majd pontosabb előrejelzést adni a várható hazai folyamatokra – tette hozzá.)

Kattintson az alábbi képre az osztrák árvízhelyzet fotóihoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik