Belföld

Fidesz: Bajnai oszlassa fel az alternatív választási bizottságot!

Valasztas(2)(960x640)(6).jpg (választás)
Valasztas(2)(960x640)(6).jpg (választás)

A párt arra hivatkozott, hogy a testület egyik tagjáról, Rytkó Emíliáról olyan hírek jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint az Országos Választási Iroda (OVI) korábbi vezetője jelenthetett Hankiss Ágnesről a nyolcvanas években.

Zsigó Róbert azt mondta: a Gyurcsány–Bajnai-szövetség alternatív választási bizottsága, „ez az elvtársi válogatott” önmagában veszélyezteti a választások tisztaságát, mert semmilyen törvényi felhatalmazása nincs rá, hogy egy demokratikus választást megfigyeljen.

A Fidesz szóvivője abszurdnak nevezte, hogy úgy tűnik, „ennél az asztaltársaságnál (…) egy volt kommunista spicli is meg szeretné mondani, mi a demokratikus Magyarországon, és mi nem az”. A Rytkó Emíliáról megjelentek szerinte ijesztőek, mert azt jelenthetik, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszak emberei besúgóknak adnak megbízást választási megfigyelésre.

Zsigó Róbert úgy fogalmazott, „homályos alvilági ügyek lengik be az egész baloldalt”, amelynek képviselői naponta oktatják ki a kormányoldalt demokráciából.


Rytkó Emília
Fotó: MTI / Beliczay László

Öt szakértő részvételével, Választási Monitoring Bizottság néven a múlt héten alakult meg az az alternatív választási bizottság, amelynek létrehozását a baloldali ellenzék kezdeményezte. A testület tagja Bócz Endre volt fővárosi főügyész, Fleck Zoltán jogszociológus, Rytkó Emília, az OVI korábbi vezetője, Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi elnöke és Szoboszlai György választási szakértő, az OVB egykori tagja.

Egy dokumentum szerint – amelyet Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő kapott meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától – „Ritkó Emília” tájékoztatta 1982-ben a rendőrség hírforrását arról, hogy Hankiss Ágnes „ellenzéki hangnemben” tartott előadást fiataloknak a Jókai Klubban. Rytkó Emília tagadta, hogy jelentett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik