Belföld

Balog: Országos „Tébolyda” nyílik

Létrejött az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI). A fejlesztés ugyan ágyszámnöveléssel nem jár, helyette speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részleg kialakítására irányul.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratának átadásán elmondta: az intézet fejlesztésére 130 millió forint kormányzati forrás jut, továbbá a népegészségügyi programból több mint hárommilliárd forintot költenek mentálhigiénés fejlesztésekre.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

„Lehajolunk az elesettekért”

Balog Zoltán 2006 és 2010 között az országgyűlés emberjogi bizottságának elnökeként több tiltakozást, meghallgatást is szervezett, hogy ne zárjon be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), de nem járt sikerrel. Most igyekeznek olyan területeket rendbe tenni, amelyek eddig gyengítették a magyar egészségügyet – mondta a miniszter.

Jelenleg legalább 250 ágy hiányzik a pszichiátriai ellátásból, amelynek harminc százaléka az OPNI-ban megvolt. Balog feltette a kérdést, hogy ezekhez az ágyakhoz tartozó emberek most hol vannak, majd rögtön megválaszolta, hogy a hajléktalanprobléma radikalizálása részben ennek az intézkedésnek volt a következménye.

Az egészségügyért felelős államtitkár sem értett egyet anno a “Lipót” bezárásával. Szócska Miklós szerint felesleges azon vitatkozni, egy gigatébolyda vagy a szociális krónikus ellátórendszer jobb-e, tény, hogy az OPNI egy szellemileg megszentelt hely volt, aminek a felújítása mintegy 30 milliárd forintba kerülne. Hogy mi lesz az épülettel, azt nem tudták megmondani.

OPNI

Az OPNI megszüntetését 2007-ben azzal indokolták, hogy nincs szükség ennyi pszichiátriai ágyra, modern gyógyszerekkel a betegek jelentős része otthon vagy a járóbeteg-ellátásban kezelhető. Más pszichiátriai osztályokat is leépítettek, így országosan 22 százalékkal (870) csökkent a pszichiátriai ágyak száma.

Népbetegség

Hazánk vezető helyet foglal el a mentális betegségek elterjedtségében, az alkoholizmus magyar népbetegség, a súlyos neurológiai krónikus problémák, a demencia (időskori elbutulás) emberek százezreit érinti. Az OPNI bezárása és a pszichiátriai ágyak leépítése miatt Magyarország a pszichiátriai fekvő kapacitásokat illetően Európában a 23. helyen van.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pszichiátriai betegellátás helyzetét az Állami Számvevőszék első alkalommal vizsgálta. Az ellenőrzés a 2006. január 1. és 2011. szeptember 30. közötti időszakot vette alapul, és elszomorító helyzetet talált. Romló ellátási színvonal, csökkenő kapacitások, elvándorlás, romló ellátási mutatók. Ahogy az ÁSZ fogalmazott: összességében a pszichiátriai egészségügyi ellátás feltételei az intézményrendszer egésze és a betegek szempontjából is kedvezőtlenül változtak.

OPAI

A most, a Nyírő Gyula Kórházban megnyíló OPAI-nak kettős feladatnak kell megfelelnie. Egyrészt biztosítania kell a területi ellátást belgyógyászati, neurológiai, addiktológiai és pszichiátriai szempontból, másrészt az OPAI módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatait is el kell látnia.

Németh Attila főigazgató elmondta, a pszichiátriai területen speciális ellátást biztosító vagy hiánypótló szakambulanciák megkezdik működésüket. Jelenleg már létezik a kényszerbetegségre specializálódott szakambulancia, és tudják fogadni a játékszenvedélyes betegeket is.

A pszichoonkológiai ambulancián daganatos betegek pszichés vezetését vállalják, és hamarosan megkezdik működésüket a szexuális zavarokkal, az evészavarokkal és a poszttraumás stresszzavarral foglalkozó ambulanciák is.

A tervek között szerepel egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítása, ami tehermentesítheti a fekvőbeteg-osztályokat, valamint a belgyógyászati osztályon szeretnének kialakítani a pszichoszomatikus betegek komplex ellátását biztosító részleget.

A szomatikus osztályok a jelenlegi tevékenységüket az eddigiekhez hasonló magas szinten folytatják, de szorosabb lesz az együttműködés a különböző profilú osztályok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik