Belföld

Karácsonyi emlékeztető Hoffmannak pedagógusnapra

karácsony gergely (karácsony gergely, )
karácsony gergely (karácsony gergely, )

Karácsony Gergely országgyűlési határozatban emlékeztetné a kormányt vállalásaira.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa azt szeretné, ha a parlament felkérné a kormányt, hogy „tegyen javaslatot a pedagógus-életpályamodell 2013. szeptember 1-jén történő tényleges bevezetésére”, az életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódó béremelésre különítsen el pénzt az idei költségvetésben, és azzal számoljon jövőre is. A független képviselő emlékeztetett rá, hogy a 2011-ben elfogadott, a nemzeti köznevelésről szóló törvény 36. pontja 2013. szeptember 1-jén lép hatályba. Az tartalmazza, illetve szabályozza a pedagógusok előmeneteli rendszerét. Ugyanakkor a pedagógusok életpálya-modelljét külön törvény lenne hivatott rendezni, amely azonban még nem került az Országgyűlés elé, noha a rendszer fokozatos bevezetésére – a korábbi elképzelések szerint – már a 2012/13-as tanévben sort kellett volna keríteni.

A kormány korábban többszörösen is ígéret tett arra, hogy az életpályamodell bevezetéséhez szükséges béremelést is végrehajtja. A nemzeti köznevelésről szóló CXC. törvény 36. pontja miatt sürgősen rendezni kell ezen jogszabályi hiányosságokat, beleértve a pedagógusok idei évre vonatkozó béremelését – emlékeztetett Karácsony Gergely.

„A pedagógusok három éve várnak!” A pedagógus életpályát — a jelenlegi tervezet hibáit kijavítva — be kell vezetni, úgy, hogy az az eddigi tervekben foglaltaknál vonzóbb legyen a pályakezdőknek. „Ez Magyarország sikerének záloga!” – írta előterjesztésében a PM politikusa. Karácsony hosszan sorolta, hogy a kormány, illetve Hoffmann Rózsa államtitkár korábban hányszor ígért béremelést, miközben a közszférában továbbra is fennmarad a bérek befagyasztása, és az életpályamodellt már csak 2014-re ígérik a pedagógusoknak. Ebben a szellemben nyilatkoznak egyes kormánytagok is, ami „az ígéretek nyílt megszegése. A béremelés elhalasztása nem csupán a pedagógustársadalom otromba arculcsapása, hanem a magyar iskolák kivéreztetése, a jövő nemzedék esélyeinek rombolása volna. Ezért az életpálya bevezetése és a béremelés nem tűr halasztást”. Az Országgyűlés csupán arra kéri fel a kormányt, hogy tartsa be saját ígéretét – írta az ellenzéki képviselő.

Egyelőre teljes a zavar a kormányzati megyilvánulásokban arról, hogy van-e pénz a béremlésre. Pokorni Zoltán szerint annak a forrásai benne vannak a költségvetésben, tehát biztos, hogy meglesz. Balog Zoltán szerint ilyen közel még sosem voltunk ahhoz, hogy meglegyen. Varga Mihály szerint nincs benne a költségvetésben az erre szánt forrás. Orbán Viktor pedig így fogalmazott csütörtökön: „A pedagógus életpályára nagyon régóta készülünk, azt szeretnénk elindítani, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha egyébként a gazdasági növekedés, ami az első negyedévben megindult, folytatódik és láthatóvá válik, hogy a következő két-három év távlatában is rendelkezésre áll a gazdasági növekedésből az a forrás, amivel ezt a többletkiadást vállalni lehet.”

Az biztos, hogy ma van a pedagósnap, hagyományosan ekkor köszöntik a köz- és felsőoktatásban dolgozókat. Több pedagógus és civil szervezet demonstrációt szervezett vasárnap délutánra a köz- és felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozásul.

A szakminiszter a csütörtöki budapesti ünnepségen célként jelölte meg, hogy növekedjen a presztízse annak a hivatásnak, amely a jövő nemzedékeivel foglalkozik, és kiszámítható életpályája legyen mindenkinek, aki az állam szolgálatában áll. Ezt az életpályát a biztonságnak, az igazságosságnak és a méltányosságnak kell jellemeznie.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke pénteken azt mondta: azt látják, hogy azok a rendelkezések, törvények, amelyek az oktatás területén születtek, nem abba az irányba viszik az országot, amelyet korábban a kormány meghatározott, azaz a gazdasági és társadalmi felemelkedés felé.

Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. A köznevelésben mintegy 170 ezren dolgoznak. Az államilag elismert felsőoktatási intézményekben pedig a 2012/2013-as tanév elején 20 555-en voltak oktatói munkakörben, közülük 15 534-en teljes munkaidőben – közölte az illetékes államtitkárság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik