Belföld

Évadzáró a Vörösmarty Színházban

Buthy Lilla

2013. 06. 02. 10:58

Egyed Attila Vörösmarty-gyűrű díjas és az Évad színésze, Zombai Katalin pedig az Évad dolgozója. Évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház.

A Vörösmarty-gyűrű díjat a teátrum színészei és táncosai alapították: minden évad végén egy olyan művészt jutalmaznak vele, aki az elmúlt évadban a legjobb teljesítményt nyújtotta. A titkos szavazás eredményeképpen idén Egyed Attila húzhatja fel a gyűrűt. A díj mecénása, Révész László elmondta: nem csak a Vörösmarty-gyűrű mecenatúráját vállalja, hanem egy alapítvány létrehozását is tervezi, amely a Vörösmarty Színház társulatát, szakmai műhelyének támogatását tűzi ki célul.

Az évadzárón Szikora János átadta az Évad színésze-díjat is: ennek sorsáról a színház vezetése dönt. Nem csak a művészek, a vezetők is úgy vélik, az elmúlt évadban Egyed Attila nyújtotta a legjobb teljesítményt, így a színművész ezt a díjat is bezsebelte. A társulat kezdeményezésére idén először nyújtották át az Évad dolgozója-díjat, mely sorsáról – szintén titkos szavazással – a társulat döntött. Az elismerést (könnyeivel küszködve) Zombai Katalin, a színház mindenese vehette át.

A díjátadó után a színház igazgatója az elmúlt évad látványos fejlődéseiről beszélt. Megnyílt a Cyrano Caffé, amely mindennap étellel-itallal várja a látogatókat, kisszínpada pedig számos koncert helyszíne. A színésztársalgó büféje is rendszeresen üzemel, és az alagsorban egy új próbaterem áll a művészek rendelkezésére. A virtuális építkezés is megkezdődött, hiszen az elmúlt évadban sikerült bővíteni a közönségszervezői hálózatot: ennek látható jelei is vannak, hiszen több mint tízezer bérletes tekintette meg az előadásokat a 2012/2013-as évadban – mondta az igazgató.

Dr. Szikora János bejelentette: az évad sikeres előadásai, úgymint A dzsungel könyve, a Család ellen nincs orvosság, a Lili bárónő, a Közelebb! az új évadban is műsoron maradnak, a Bizánc pedig a Nemzeti Színház színpadán is látható lesz.

Az igazgató szót ejtett néhány sikeres kezdeményezésről: az Újszövetség-maraton sikere arra ösztönzi a színházat, hogy idén decemberben ismét megszervezze a szakrális eseményt. Az Atlantisz-program is eredményesen beindult: nyolc székesfehérvári iskolával kötöttek együttműködési megállapodást, a diákok rendhagyó irodalomórákon, kulisszajárásokon, forgatókönyvírói műhelyben vehettek részt.

Összegzésként dr. Szikora János elmondta: a 2012/2013-as évadban 374 előadást tartottak, melyet több mint 10.000 bérletes és 76.500 fizető néző tekintett meg – így a látogatottság majdnem 90%-os volt.

A nyár sem telik színház nélkül, hiszen júliusban a Pelikán Udvarban operett-esteket láthat-hallhat a nagyérdemű, augusztusban pedig a Koronázási Ünnepi Játékok várja a publikumot- olvasható a színház honlapján.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.