Belföld

Bevezetik a Dunát a Kossuth téri mélygarázsba

Arviz-Budapesten(960x640)(1).jpg (árvíz, rakpart, dunai árvíz)
Arviz-Budapesten(960x640)(1).jpg (árvíz, rakpart, dunai árvíz)

A folyó felső szakaszán már elsőfokú készültség van.

A dunai árhullám miatt a Dunaremete-Rajka közötti árvízvédelmi szakasz teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton 10 órától. A Vének-Dunaremete közötti és a Vének-Dunaszentpál közötti szakasz bácsai gátőrjárásában szintén elsőfokú az árvízvédelmi készültség reggel 6 órától – olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.

Az országos hidrológiai és meteorológiai prognózis szerint Nagybajcs térségében a harmadfokú árvízvédelmi készültséget – 610 centimétert –  jelentősen meghaladó árhullám várható.

A folyó Győr-Moson-Sopron megyében a jövő hét második felében tetőzhet, a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin ugyanis többfelé hullott 30-35 millimétert meghaladó csapadék – írták.

A legfrissebb vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét – jelentette be Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

A gödör aljára vezetett csöveken keresztül valószínűleg szombat délután kezdik majd meg a szivattyúzást. A következő néhány napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be – fejtette ki Wachsler Tamás.

Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart az árhullám, de ha levonul, a későbbi munkákat fel kell majd gyorsítani. A mélygarázs és a látogatóközpont átadása így is csúszhat, a Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja az árhullám – tette hozzá Wachsler Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik