Belföld

Borús, záporos hétvége vár ránk

Vasárnapig még nem szakadozik fel a Kisalföld térsége felett a felhőzet, de nappal már nem lesz annyira hűvös.

Észak-Európa felett anticiklon terül el, amely arrafelé többnyire derült, száraz időt okoz. Ugyancsak anticiklon helyezkedik el az Atlanti-óceán felett az 55. szélességi körtől délre, de ez a kontinensen csak kis területen, elsősorban a Pireneusi-félszigeten érezteti hatását. Ezzel szemben Közép-Európa felett ciklonális hatások érvényesülnek. Itt van a középpontja annak a magassági hidegörvénynek, amely a Földközi-tenger középső részén, az Alpok területén és Németországban is erősen felhős, csapadékos időt okoz.

Mivel hideg légtömeg található a térség felett, a hegyekben havazás is előfordul, néhol jelentős mennyiségű csapadékkal. Európában a hőmérséklet eloszlása nem a megszokott képet mutatja. A Földközi-tenger partvidékén a csúcshőmérséklet néhol eléri a 30 fokot, de ez ilyenkor ott nem ritkaság, viszont annál szokatlanabb, hogy a sarkkörön túl, Skandinávia legészakibb részén, illetve Észak-Oroszországban szintén ilyen értékeket mérnek. Kontinensünkön a leghidegebb az Alpokban van, ott csak 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de Dél- és Nyugat-Európában is csupán 16, 25 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is az említett hidegörvény alakítja, általában sok felhőre és szórványosan kialakuló záporokra számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig: A változóan felhős ég mellett nyugaton lesz zártabb a felhőzet, másutt, ha nem is zavartalanul, de akár több órára kisüthet a nap. Szórványosan várható zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél időnként megélénkül. Zivatarok környezetében, illetve vasárnap a Fertő-tó környékén erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17, 23 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik