Belföld

Q-láz fertőz Baranyában

Orvos(430x286)(2).jpg (orvos, )
Orvos(430x286)(2).jpg (orvos, )

Vokány és Kistótfalu térségében az elmúlt hetekben közel százan betegedtek meg magas lázzal járó tüdőgyulladásban, többen kórházba is kerültek – írja a Bama.hu.

A portál érdeklődésére a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve közölte, hogy április 25-től Vokányban és térségében (Kistótfalu, Peterde, Újpetre, Ivánbattyán, Nagyharsány, Siklós és Kiskassa) összesen 77 felnőttnél észleltek magas lázzal, az esetek felében köhögéssel, mellkasi szúró fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat. Csaknem minden esetben kiderült, hogy tüdőgyulladásról van szó.

Eddig összesen 19 beteg szorult kórházi kezelésre, kilenc esetben igazolódott a Q-láz, 32 betegnél pedig valószínűsíthető.

Hozzátették: elvégezték a járvány kivizsgálását, minden betegnél felderítették a nem vokányi betegek kapcsolatát, értesítették az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot, tájékoztatták a megye háziorvosait és kórházait a Q-láz járványról, azonban a bejelentések még most is folyamatosan érkeznek.

Az állatról emberre terjedő betegséget egy baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzése útján. A terjedés előfordulhat a fertőzött háziállatokkal való érintkezéssel is. Emberről emberre a betegség nem terjed. A lappangási idő hosszú, 2-3 hét, ez magyarázza a megbetegedések elhúzódását. A betegség antibiotikummal gyógyítható.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik