A bodza igazán hatékony növény van vértisztító, izzasztó és hashajtó hatása, véd hurut és reuma ellen, segít keringési panaszok esetén, serkenti a veseműködést és igen magas vitamintartalma van.
Hajdanán a szegény ember patikájaként ismerték, gyógyászati célra több részét is felhasználták, szárából, fájából tárgyakat készítettek. Manapság a reformkonyhában is helyet kapott, hiszen virágából ivólé, szörp, likőr, pálinka zamatanyag készül. Fekete bogyóiból szeder, alma hozzáadásával ízletes lekvár főzhető – és nem utolsó sorban természetes ételszínező.
Virágszárait és leveleit a levéltetű károsítja, erre szedéskor fokozottan figyeljünk, valamint arra, hogy a virágokon és a termésen kívül a bodza minden porcikája mérgező. Kiterjedt növényzete miatt por és szmog szennyezett területről ne szedjük, keressük ligetekben, erdőszéleken.
Legismertebb felhasználása a bodzalé, melyhez 10-12 virágfejre lesz szükségünk. A virágokat megmosva, 5 liter vízhez adva, 60 dkg cukrot, 1 karikára szelt citromot és 20-30 szem citrompótlót hozzáadva, 4 nap után kitűnő üdítőitalt nyerünk. A szörp hasonlóképpen készüljön, a virágok és a cukor mennyiségét a háromszorosára kell emelni, valamint az eltarthatóság miatt Nátrium-benzonát hozzáadása javasolt.
Bátrabbak ízletes csemegét is készíthetnek. A megmosott virágokat a szokásosnál édesebb palacsintatésztába mártsák, majd forró olajban süssék ki. Nemcsak a gyerekek kérnek belőle majd repetát.