Belföld

Közösség is épült – átadták a Ciszteres Kultúrpincét

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 05. 31. 10:35

Kultúrpince néven adták át azt a pincehelyiséget a ciszteresek gimnáziumában, ami egy diák agyában született meg, és nem engedett belőle.

 

Gabnay Máté másfél évvel ezelőtt azzal ment haza, hogy mi az hogy nekik nincs egy olyan bungalójuk, amiben összejöhetnek a diáktársakkal zenét hallgatni, beszélgetni, játszani, vagy egyszerűen csak együtt lenni. A gondolatot tett követett, és az ifjú Máté nekiindult a feladatnak. Az első jótanácsok arról szóltak, hogy úgysincs rá pénz, gondolja át az egészet. Máté és a hozzá csatlakozók elindítottak egy gyűjtési akciót, amire lassan működésbe lépett a gépezet. A szülők 157 ezer forintot adtak a ciszteres diákoknak a klub kialakítására.

Egyszer egy elektronikus levelet kaptam, majd egy nap múlva a másikat, mert nem értette Máté, miért nem megy válasz neki azonnal – kezdte a polgármester rövid történetét. Támogatást kért a várostól, de nálunk a gépezet sokkal lassabban működik, ezért kértem tőle, hogy amire azonnal választ vár, arra adjon három, de ha kérhetem, akkor inkább négy napot – írta körül Cser-Palkovics András a fiatal ciszteres „türelmetlenségét”. Ahogy a város polgármestere fogalmazott: nehéz ellenállni egy ilyen kezdeményezésnek – nemcsak azért, mert egykor a polgármester is ciszteresként tanult –, annál is inkább, mert ez maguktól a fiataloktól jött. Ha mi a komolyan beszélünk a város jövőjéről, akkor meg kell hallani a fiatalok szavát – zárta Cser-Palkovics András polgármester.

A ciszterci rend feje, Dékány Árpád Sixtus főapát csak megerősítette: nem egyszerűen egy materiális építkezés folyt itt a pince kialakításakor, hanem egy lelki közösség épült ki, egy fiatal rend bontakozott ki a ciszteresek családjában.

A tegnap este szalagátvágással átadott Ciszteres Kultúrpincét ma este avatják a ciszteres diákok egy bulival egybekötve.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.