Belföld

Iskolák mellett is lehet dohányboltot nyitni

Az elmúlt évben minden új szabály és a trafiktörvény is azzal a céllal jött létre, hogy óvják a fiatalkorúak egészségét, a törvény mégsem tér ki arra, hol lehet és hol nem dohányboltot nyitni. Elméletileg iskolák, óvodák mellett is árulhatjuk a bagót.

Ezeket az információkat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapja is megerősíti, ahol egy interaktív felületen tehetnek fel kérdéseket a dohányboltra pályázók, s ugyanitt választ is kapnak rá. Ezekből az üzenetekből kiderül: nincs területileg szabályozva a trafikok elhelyezkedése. Egy utcában akár több is nyílhat, sőt arra sincs semmiféle előírás, hogy iskolák közelében ne üzemeljen dohánybolt a jövőben.

A pályázati kiírást áttekintve nem találtam információt arra vonatkozóan, hogy nyertes pályázat esetén, mi alapján kerül “kiosztásra” a dohánybolt helye. Esetleg ezzel kapcsolatban nincs is szabály, tehát a nyertes pályázó az illetékességi területén (városon/kerületen) belül bárhol létesíthet dohányboltot?” – írja a honlapon egy érdeklődő.

(fotó: MTI)

A pályázatban nincs szabályozva, előírva, hogy a dohányboltok egymástól milyen távolságban, lakossági számarányt tekintve mekkora létszámot fedhet le az a terület, ami az üzlet fenntarthatóságát, a minimális haszon reményével kecsegtethetne. Kérdésem az, hogy a megnyert pályázattal adott településen belül bárhol nyithatok nemzeti dohányboltot? Így akár 2-3 bolt is egymás mellé kerülhet? Vagy az elbíráláskor a területi elosztást is némiképp figyelembe veszik? Ez a kérdés azért is fontos, mert kis településeken már meglévő üzlethelyiséggel rendelkezők pályáznak, ami a mostani felállás szerint (más település esetében is) akár 500-1000 méteres távolságon belül 2-3, esetleg 4 üzlethelyiséggel rendelkező is pályázik, és talán nyer” – kérdi egy másik látogató.

A kérdésekre a választ megleltük a hivatalos tájékoztatóban, mely szintén elérhető a honlapon, s az oldal üzemeltetői is erre hivatkoztak, mikor az alábbi válaszokat adták.

Bárhol lehet boltot nyitni a település területén

„Felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy sem a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény, sem pedig a Kiírás nem tartalmaz rendelkezést körzetekre, illetve a megnyíló dohányboltok településen, illetve kerületen belüli elhelyezkedésére vonatkozóan, így nem köti meg a megnyíló dohányboltok létesítési helyét, azok egymáshoz viszonyított távolságát. Az elnyert koncessziós jog alapján az adott településen, annak közigazgatási határán belül bárhol nyitható dohánybolt” – áll a kérdésekre írt válaszban.

A fiatalkorúak dohányzásáról egyébként épp a minap jelentek meg elkeserítő adatok hazánkban. Ezek szerint minden ötödik tízéves már cigarettázott, a 13 éveseknek pedig a fele gyújt rá rendszeresen. Kattintson a részletekért!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik