Belföld

Idén 150 millió forintból irtják a szúnyogokat

szunyog(1)(210x140)(5).jpg ()
szunyog(1)(210x140)(5).jpg ()

Idén a tavalyi összeg dupláját, 150 millió forintot különített el a kormány az országos szúnyogirtásra a turisztikai célelőirányzatból - közölte a Békés Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben Erdős Norbertre, a kormányhivatalt vezető kormánymegbízottra hivatkozva azt írták: az összeg növelését az indokolja, hogy a szakemberek előrejelzése szerint az elmúlt évekhez képest idén jóval több szúnyog várható, mert lényegesen nagyobb vízfelületek vannak az országban.

Hozzátették:  főként a turisztikailag frekventált területeken lehet majd szúnyogot irtani, így a Balatonnál, a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, Észak-Magyarországon, Dél-Alföldön, a Tisza-tónál, Észak-Alföldön, Nyugat-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon, valamint Dél-Dunántúlon kapnak majd a forrásból.

Az 50-50 százalékos társfinanszírozásban megvalósuló, utólagos kifizetéssel járó támogatási szerződéseket a Magyar Turizmus Zrt. a helyi önkormányzatokkal, önkormányzati társulásokkal és szövetségekkel köti meg. Katasztrófavédelmi szúnyoggyérítésre csak a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet időszakában, ár- és belvíz által sújtott területet érintően kerülhet sor, vagyis a vis major támogatás terhére csak ilyen helyzetben igényelhető erre a célra támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik