Belföld

Ezért nem ünnepelhet Orbán

orban-viktor(1)(960x640).jpg (orbán viktor)
orban-viktor(1)(960x640).jpg (orbán viktor)

A kormányfő nem elégedett. Kéri László szerint nem is lehet.

Orbán Viktor szerint „az elégedettség szó a magyar politikában egyelőre mellőzendő kifejezés”. A miniszterelnök az InfoRádiónak adott interjúban kormánya munkájáról úgy vélekedett: annyi mondható, hogy csináltak néhány jó dolgot és vannak biztató jelek, elindultak ígéretes folyamatok, de nem lenne indokolt az elégedettség.

A kormányfő szerint különlegesség, hogy „a választási programot úgy, ahogy volt, szőröstül-bőröstül” beemelte a kormányprogramba. Ő szeret tisztán állni az Úr színe előtt, még ha nem is sikerül ez mindig és szeret tisztán állni, „még ha nem is sikerül mindig, a választók szeme előtt is, vagy a választók színe előtt”. Orbán Viktor azt mondta: amit vállaltak a 2010-es kampányban, az most így elvárás lehet velük szemben.

Kéri László politológus szintén azt javasolta mindenkinek, hogy olvassa el alaposan a három évvel ezelőtti dokumentumot. Szerinte nincs az az elvakult Fidesz-támogató, aki ne érzékelné a hihetetlen távolságot, ami a valóság és az ígéretek között van, ezért Orbánék tragédiaként vonulnak be a történelemkönyvekbe – mondta el az ATV-ben.

Szerinte a Fidesz a kétharmados felhatalmazás birtokában eljátszotta a történelmi esélyt, hogy rendbe rakja a dolgokat. Ehelyett mindenütt káosz van, ledöntöttek mindent, de nem építettek semmit. Azzal telt el újabb négy év, hogy tobzódtak a hatalomban – tette hozzá.

A szakember úgy véli, amihez a kormány hozzányúlt, mind érett volt a változásra, de az a baj, hogy erőből, senki tanácsára nem hallgatva mentek előre minden téren. Kéri László szerint Orbán Viktor az új rendszerét a magyar nép legrosszabb zsigeri hajlamaira építette fel. A miniszterelnök azt hangoztatja, hogy különbek vagyunk minden nemzetnél, de a külpolitikát nem lehet arra a szintre levinni, hogy „János vitéz megfingatja a külföldöt” – fogalmazott.

A politológus emlékeztetett: a Fidesz ellenzékben minden nehézséggel járó kormányzati döntést úgy tüntetett fel, hogy az hazaárulás. Varga Mihály még azt is megengedte magának 2009-ben, hogy azt mondja, a Fidesz hatalomra kerülése után, a megnövekedett bizalomnak köszönhetően 3-400 milliárd forinttal olcsóbban lehet majd finanszírozni az országot. Éppen az ellenkezője lett.

Kéri László elmondta: a Fidesz komolyan készült a kormányzásra, ám a kétharmados győzelem után a miniszterelnök minden addigi tervet félresöpört. A politológus arról is beszélt, hogy január óta a Fidesz minden intézkedésének célja, hogy megszerezze a 1,5 milliós szavazótábor egy részét, amely biztosan ott lesz a 2014-es választásokon, de még nem tudja, kire szavazzon.

A Ténytár blog, élve a lehetőséggel, összegyűjtötte az 50. születésnapját ünneplő kormányfőnek néhány beváltatlan ígéretét, nem-létező megszorítást, nem-létező oligarchát…

„Megszorítások azért nem lesznek, mert a megszorítások nem vezetnek sehova. (…) Jól látható, hogy a megszorítások nem vezetnek semmire” – mondta Orbán Viktor 2011. május 1-én a TV2 Frizbi című műsorában.

A kormány legnagyobb sikere a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése, amely bizony megszorításokkal volt kikövezve. A mostani kiigazító csomagok legnagyobb problémája az, hogy nehéz kideríteni, mire is kellett ennyi pénz. 2010-ben a költségvetési hiány kicsivel volt 4 százalék felett, ezt két év alatt több mint 2000 milliárd forintnyi megszorítással sikerült 3 százalék alá vinni. A GDP arányában körülbelül 2 százalékpontnak megfelelő csökkentést sikerült elérni, legalább 7 százalékpontnyi kiigazítással.

„Azt üzenem a magyaroknak, hogy soha nem hazudok nekik” – mondta Orbán Viktor a Handelsblatt német gazdasági lapban megjelent interjúban 2012. október 10-én.

A Ténytár szerint ennek némileg ellentmond, hogy a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy „ne a szavait, a tetteit figyeljék”.

„Oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek és nem is lesznek. Szeretném önt egyúttal tájékoztatni arról, hogy a mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki politikai, közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé” – mondta Orbán Viktor 2012. május 7-én a Parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik