Belföld

Értékek a Vásárhelyi Pusztán

A Vásárhelyi Puszta értékeinek védelme és fejlesztése érdekében Hódmezővásárhely, Orosháza, Székkutas, Kardoskút, Békéssámson, Nagymágocs, - a később csatlakozott – Pusztaföldvár, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park és az Olvasókörök Szövetsége együttműködésbe kezdett. A Vásárhelyi Pusztáért Szövetség együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírására 2013. május 30-án, 9 órakor került sor Kardoskút - Pusztaközpontban.

 

Az egyedülálló, január elején indult – Szenti Tibor néprajzkutató által megálmodott – kezdeményezés célja, hogy az érintett települések és a környezetvédelmi szervezet együttműködésével egy olyan, közös testület jöjjön létre, amely a tagok erejének összefogásával, és tevékenységük összehangolásával hatékonyan és eredményesen tud dolgozni a Puszta értékeinek védelméért és fejlesztéséért.

A tagok az együttműködést életre hívó közös nyilatkozatban leszögezik: a Puszta olyan történelmi, földrajzi, ökológiai, turisztikai, szociográfiai és néprajzi egység, amely a török hódoltság utáni újratelepítéstől a 19. századi tanyásodásig folyamatosan fejlődött, és bár politikai, gazdasági és közigazgatási tekintetben is széttagolttá vált, példátlan természeti, történelmi, kulturális és turisztikai értékeket őrző, dél-tiszántúli tájegységet alkot. A Puszta értékei azonban napjainkban komoly veszélyben vannak, az értékmentés és a fejlesztés pedig csupán a fejlesztési terveket összehangoló, az érintett települések együttműködésén alapuló közös munkával sikerülhet.

A puszta csak első ránézésre tűnik sivárnak, számtalan csak e tájegységre jellemző növény és állat élőhelye. Tavasszal és ősszel rengeteg madár költőhelye. Nap mint nap turisták és természetfotósok állnak meg a Ficséri úton, vagy Csomorkányi bekötőnél, hogy lencsevégre kapjanak egy-egy ritkaságot. A helyieken kívül lassan újra a messziről érkezettek és a külföldiek is ismét felfedezik e csodálatos táj szépségeit, így a jövőbe az ideérkező turisták számára is egy biztos és élményekkel teli programot jelenthet a puszta megtekintése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik