Belföld

Eláraszthatják a Kossuth téri mélygarázst

kossuth-ter(210x140)(4).jpg (kossuth tér)
kossuth-ter(210x140)(4).jpg (kossuth tér)

Ha a Duna elönti az alsó rakpartot, egy bizonyos magasságig vízzel fogják feltölteni az Országház északi oldalán épülő mélygarázs munkagödrét.

A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzés szerint a Duna vízszintje valószínűleg eléri a kritikus magasságot, ezért megkezdték az előkészületeket az árvízi forgatókönyv végrehajtására – közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője.

Ha fennáll a veszélye annak, hogy a vízszint meghaladja a 640 centimétert és elönti az alsó rakpartot, akkor a megnövekedett talajvíznyomás ellensúlyozására a munkagödröt vízzel kell feltölteni egy bizonyos magasságig. Ha levonul az ár, ezt a vízmennyiséget kiszivattyúzzák, és folytatódhat az építkezés. Miután a jövő hét közepétől várható a Duna tetőzése, a feltöltés pedig legalább 3-4 napig tart, ezért szombaton délelőtt dönteniük kell arról, hogy elindítsák-e a szivattyúkat.

Ha néhány héttel később jött volna az ár, akkor az semmiféle problémát nem okozna, mert a föld alatti négyszintes vasbetonszerkezetet úgy méretezték, hogy az biztonságosan ellenálljon a víznyomásnak. Bárhogyan is alakul az ár levonulása, annak nincs hatása a megújult Kossuth tér átadásának határidejére. A mélygarázs és a látogatóközpont esetében bizonyos részhatáridők csúszhatnak, de ez nem feltétlenül befolyásolja a projekt véghatáridejét – közölte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy a sok csapadék miatt a Duna magyarországi szakaszán jelentősen emelkedik a vízszint, az árhullám a jövő héten éri el Budapestet, amelynek következtében várhatóan víz alá kerülnek az alsó rakpartok.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik