Belföld

Kevesebb busz lesz Győrben, változnak a jegyárak is

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2013. 05. 31. 13:00

Az önkormányzat pénteken tárgyalta a győri buszközlekedést érintő változásokat. Jelentős járatszám csökkentéssel, új útvonalakkal kell számolnunk, valamint a jegy- és bérletárak tekintetében is lesznek változások.

A város vezetősége előzetes tervei alapján, mintegy 900 ezer kilométerrel kívánta csökkenteni a győri buszközlekedés futott távolságát. Végül újragondolták az előterjesztést, így 530 ezer kilométer került be a tervezetbe, ezt tárgyalták a május 30-i közgyűlésen. A döntés oka többrétű, a számítások szerint ugyanis így 235 millió forintos megtakarítást érhet el a volántársaság, másrészt pedig megvalósulhat egy időszerű racionalizálás.

Évek óta megoldatlan ez a probléma, hiszen nagyon sok buszjárat kihasználatlanul közlekedett. Nincs a világon olyan önkormányzat, amely megengedhetné magának, hogy olyan buszokat indítson, melyeket csak néhány utas vesz igénybe” – érvelt a pénteki közgyűlésen Borkai Zsolt, akit Simon Róbert Balázs is megerősített, más városokból vett, már működő, pozitív példákkal.

Mint kiderült az önkormányzat folyamatos egyeztetéseket folytatott a Kisalföld Volánnal annak érdekében, hogy szakértői vélemények is alátámasszák a változások alapjait, így az utasok munkába járási lehetőségei sem fognak sérülni. A közgyűlés végül 17 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.

A döntéssel természetesen menetrend- és díjváltozásokra is számíthatnak a városban közlekedők. Ezek augusztus 1-jével lépnek életbe azért, hogy a szeptemberi iskolakezdés már zökkenőmentes legyen.

Érdeklődés hiányában már biztosan megszűnik a szemeszterbérlet, csakúgy ahogy az egyvonalas bérletek is. Úgynevezett általános bérletet vezet be a társaság, mely néhány száz forinttal, árában is kedvezőbb lesz az összvonalasnál, hiszen 6000 forint helyett, 5600 forintért juthatnak hozzá az utasok. Az automaták a jövőben 24 órás jegyeket is kínálnak, mindössze 800 forintért. Ezek a tikettek mindenképpen pénztárcakímélőek, hiszen egy oda-vissza út esetében is már gazdaságos megváltani. És még egy újdonság: aki egyszerre 10 jegyet vásárol, az 10% kedvezményt kap az összeg árából.

buszok-gyor-kozelekdes-menetrend(650x433).jpg (buszok, győr, közelekdés, menetrend)

Amit a menetrendről tudni lehet és érdemes

Az 1-es buszok egy része Gyirmótról indul, majd Marcalvárostól a jelenlegi vonalon érnek el Újvárosba. A 37-es esetében munkanapokon reggelenként marad egy járat Gyirmótról Adyvároson keresztül a Révai Miklós utcába. A Gyirmótról Adyvárosba utazók ezután, Marcalvárosban át kell szálljanak a 14-es járatra.

A 2, 2B útja nem változik, viszont változásokra itt is számítani kell, hiszen munkanapokon 8 és 12 óra között, 15 perc helyett csak 20 percenként indulnak a járatok.

A 6-os autóbuszok továbbra is Kismegyer és Sárás között járnak, a József Attila lakótelep és az egyetem érintésével. Újra a Kossuth hídon haladnak majd át ezek a járművek, ezáltal Városrét és a Dunakapu tér környéke újra elérhető lesz autóbusszal (a citybusz mellett).

A 7-es járatok augusztustól a Révai Miklós utcából indulnak, és a 17, 17B járatok is ide érkeznek (a járatok másik vége viszont marad az Arrabona mellett), a délutáni csúcsidőben 15 helyett 20 perces követéssel. A 17A járatok megszűnnek.

A 8-as autóbuszok újra Likócs és Pinnyéd között járnak, csúcsidőben változatlan gyakorisággal, csúcsidőn kívül 35-70 perces követéssel.

A 17A járatok megszűnnek, ezek pótlása érdekében új körjáratok indulnak 9, 9A, 19, 19A jelöléssel. A 9-es autóbuszok munkanapokon az egyetemtől indulva a Belváros és a külső kollégium, majd az Ifjúság körút érintésével jutnak el a Révai Miklós utcába, a 19-esek pedig ellentétes irányban járják be ugyanezt a kört.

A 11-esek a 22A útvonalán érik el Marcalváros felől a Belvárost és az egyetemet, majd Bácsára változatlanul közlekednek. Ezek a járatok csúcsidőben 10 helyett csak 15 percenként indulnak, munkanapokon és szombat délelőtt, valamint munkanapokon kora este pedig Bácsáig 20 helyett 30 percenként mennek ki az autóbuszok, viszont ezeket a terheltebb Belváros – egyetem – Kisbácsa szakaszon 11A jelű betétjáratok sűrítik 15 perces gyakoriságúra.

A 11E járatok megszűnnek, Vízivárost ezután a Révai Miklós utcából induló, 10-es járatok szolgálják ki.

A 14-es autóbuszok útvonala nem változik, a ritkítás ez esetben sem maradhat el. Munkanapokon 8 és 12 óra között 15 helyett csak 20 percenként indulnak a járatok. A Nádorvárosi temetőhöz munkanapokon délelőtt és hétvégén a 11B járatok helyett 14-es autóbuszok térnek be 14B jelzéssel.

A 22Y vonalon a járatok száma jelentősen csökken, ennek ellenére a Győzelem utca elérhetősége nem romlik, viszont ezután a “saját járat” helyett a 21-es és a 22-es járatok fognak alkalmanként betérni 21B illetve 22B jelzéssel Ménfőcsanak hegyvidéki részére is. A 22E jelű autóbuszok számozása 21-esre változik.

A 31Y vonal jelzése 30Y-ra változik.

20, 20Y és 38 vonalakon több járat is indul majd. A 15-ös autóbuszok az AUDI gyár 5-ös portájához is betérnek, az Ipari Parkon viszont gyorsabban keresztülhaladnak, minden megállót csak egyszer érintve. A 41, 42 honvédségi járatok is bekerülnek a menetrendbe, így bárki igénybe veheti őket.

Természetesen érdemes figyelni a Kisalföld Volán hivatalos honlapját, ahol a friss információkról és a menetrendről is tájékoztatást kapnak az érdeklődők a későbbiekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.