Belföld

Orbán: jöhet a 9 százalékos szja

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Hosszú távon elképzelhető a 9 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, de jelenleg nem elég erős Magyarország ehhez – mondta a kormányfő az InfoRádió Aréna című műsorának felvételén.

A miniszterelnök nem lát indokot arra, hogy hozzányúljanak az adórendszerhez, hiszen az alacsony jövedelemadó munkára ösztönöz, így a továbbiakban is inkább a fogyasztási oldalról szeretnék biztosítani a költségvetési bevételeket. Orbán Viktor a kormány hároméves munkáját értékelve úgy fogalmazott, hogy sikerült az országot kihúzni a gödörből. Magyarország képes volt kijönni a nemzetközi pénzügyi segélyprogramokból, így saját maga fenntartásával megszerezte a jogot arra, hogy saját sorsáról döntsön.

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetését ajánló bizottsági állásfoglalást úgy értékeli a miniszterelnök, hogy a kormány mozgástere megnő, biztonságban vannak az uniós források. A zárolásokat fenntartják, és az előzetesen bejelentett intézkedések közül megvalósítják, hogy az egyszeri beruházásokat nem a költségvetés, hanem az állami vagyon mozgósításának terhére fogják elvégezni. A reklámadóról azt mondta Orbán Viktor, hogy egy szakmai egyeztetés még hátravan, de a kormány szándéka szerint júliustól bevezetik az új adónemet.

A kormányfő előzőleg egy konferencián azt mondta: az elmúlt három évben kormánya gyakran ért el sikereket, de alkalmanként el is bukott. Voltak ragyogó, váratlanul remek ötletei a kormánynak, ám voltak olyanok is, amelyekről kiderült, mégsem olyan remekek – tette hozzá. Szerinte azt viszont nem lehet elvitatni kormányától, hogy napfényre húzta az országot a gödörből, amelybe az MSZP lökte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik