Belföld

Megúszhatjuk a példátlan uniós eljárást

europai-unio(210x140)(3).jpg (brüsszel, )
europai-unio(210x140)(3).jpg (brüsszel, )

Vita van arról, elrendeljék-e a monitoringeljárást hazánkkal szemben.

A Magyarországgal szembeni eljárás megindításának napirendre tűzése mellett foglalt állást nagyon szoros többséggel áprilisban Strasbourgban a parlamenti közgyűlés monitoring bizottsága.

Most csütörtökön Jerevánban a parlamenti közgyűlés frakcióvezetőiből álló házbizottság – ET-szóhasználattal: a „Büro” – ülésezett, és vitatta meg a június végén Strasbourgban tartandó parlamenti közgyűlési ülésszak napirendjét. Ennek keretében a „Büro” ellenezte, hogy Magyarország ellen monitoringeljárást indítsanak. Ilyen esetekben, amikor a két testület véleménye nem egyezik, a szabályok értelmében az ET parlamenti közgyűlésének ülésszakán, a plenáris vitában kell eldönteni, hogy induljon-e monitoringeljárás. Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének júniusi ülésén napirendi téma lesz tehát az ügy.

A monitoring- (megfigyelési) eljárást olyan ET-tagország ellen indíthatják, ahol kétely merült fel a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok maradéktalan érvényesülésével kapcsolatban. Magyarország esetén tavaly, az alkotmányozási folyamat miatt merült fel ilyen kétely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik