Belföld

Idén is Győr lesz a tánc fővárosa

2013. június 17-23. között kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben a Magyar Táncfesztivált a Győri Balett szervezésében, a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, a Nemzeti Táncszínház, mint együttműködő partner valamint Győr város és számos szponzor támogatásával.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a rendezvénnyel kapcsolatban hangsúlyozta, az ország táncot szerető közönsége nem véletlenül figyel júniusban városunkra, hiszen a Magyar Táncfesztivál olyan színvonalas és kiterjedt programsorozat, amely a táncfajták teljes spektrumát felöleli. Rózsavölgyi László a város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke hozzátette, a város kulturális életének kiemelkedő reprezentánsa a Győri Balett, és az általa koordinált táncfesztivál.

Kiss János Balettigazgató hangsúlyozta, a rendezvény a magyar táncművészet egyik legnagyobb ünnepe, ahol a hazai vezető együttesek idén is számos premier darabbal képviseltetik magukat. A műfaj széles palettája mutatkozik be hét napon keresztül a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve a néptánc, a társas- és élménytáncon át, a mindenki által befogadható és követhető városi folklórig.

A IX. Magyar Táncfesztivál védnöke Mosolyka vagyis Hozleiter Fanny, a „Kerekesszékkel a világ” blog szerzője, aki egyben a nemzetközi arca is a világ 31 országát átfogó Mosolyogj a világra! kezdeményezésnek. A „ mosoly-akció” rövidfilmjének világpremierje, köztük a hazai bemutató az idei táncfesztivál nyítógáláján lesz Fanny üzenetével.

A fesztivál hét napja alatt három állandó (Győri Nemzeti Színház Nagyszínpad, Kisfaludy Terem, II. János Pál Pápa tér) és számos belvárosi helyszínen (El Paso Tánc és Rendezvénycentrum, Széchenyi tér, Zsinagóga, Hotel Rába) mintegy húsz hazai és külföldi együttes és előadó, valamint számos táncműhely és táncstúdió mutatkozik be. A fesztivál nyitónapján a Nagyszínpadon a vendéglátó Győri Balett új 2 különálló darabja debütál: Leo Mujić Az üvegház című műve és Kodály címmel, Velekei László koreográfiája.

A Nemzeti Táncszínházzal kötött együttműködés részeként mutatkozik be a fesztiválon Feledi János fiatal koreográfus Puccini: Le Villi ( Lidércek) című darabja, a Bozsik Yvett Társulat Orfeusz és Euridike című előadása valamint, a Szegedi Kortárs Balett friss műve, az Arvo Pärt és Pergolesi zenéjére koreografált Stabat Mater.

A fesztivál félidejénél nemzetközi balettgálát rendeznek, ahol a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola végzősei mellett a Török Állami Opera és Balett, a Nyizsnij Novgorodi Állami Balett és Operaszínház, valamint a Szlovák Nemzeti Balett mutatkozik be.

A fesztivál egyik napja csak a néptáncé lesz, ahol a Magyar Állami Népi Együttes a Duna Művészegyüttes és a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes valamint Győr és a régió néptáncműhelyei mutatkoznak be.

A fesztivál idén bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája országos kezdeményezésbe is. A IX. Magyar Táncfesztivált idén az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciója a „ Frank Sinatra, a hang” zárja.

Részletes program itt olvasható!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik