Belföld

Gyurcsány az isteni Orbánról, Őszödről, Bajnairól

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

Ha valaki egy súlyemelő-bajnokságon sok év után győz, annak örülni kell. Ha kiderül, hogy doppingolt, az ember elgondolkozik, ilyen áron megérte-e.

Ezt Gyurcsány Ferenc mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint most nem szabad fanyalogni, örülni kell a sikernek, de azt látni kell, hogy a kormány intézkedései miatt az elmúlt három évben a gazdaság ereje eltűnt a semmibe. A politikus szerint 2010 elején növekvő pályán volt az ország, ha a jelenlegi kormány ott folytatja, ahol az előző abbahagyta, akkor évente 2-3 százalékos növekedést könyvelhettünk volna el. Nem lenne Kánaán, de egy gyarapodó ország képét mutatnánk, nem egy olyanét, amelyik egy helyben topog – magyarázta.

Gyurcsány Ferenc úgy véli, a 2000 és 2006 közötti időszakban lévő kormányok 2000 milliárd forinttal költöttek többet a kelleténél. Orbán Viktor 600 milliárddal, Medgyessy Péter 900 milliárddal, ő maga pedig 500 milliárddal lőtt túl a célon. A DK elnöke szerint 2006 után feszes gazdaságpolitikát folytatott, amit 2010-ben feladott Orbán, aki gyakorlatilag kisöpörte a padlást. Ennek lett az eredménye, hogy Magyarországon nincsenek beruházások, mindenki viszi el a pénzét. Gyurcsány Ferenc úgy véli, a kormány tarolni fog azzal, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Azt fogják mondani: a sok szerencsétlen hülye: a Medgyessy, a Gyurcsány, meg a Bajnai nem tudta ezt megcsinálni, de jött az istenünk, Orbán Viktor, és lám, ez is sikerült – fogalmazott.


Fotó: Neményi Márton

A pártelnök szerint az eljárás megszüntetése a jelenlegi kormány egyetlen kézzelfogható sikere. Három év alatt mindössze 1 százalékot növekedtünk, ez ötöde a régiós átlagnak, a foglalkoztatásban is „csehül” állunk, a fiatalkorúaknál 25 százalékos a munkanélküliségi ráta, a fogyasztás, a reáljövedelem és a beruházások pedig csökkennek. A DK elnöke kijelentette: ez a kormány úgy kerül majd be a történelemkönyvekbe, hogy a maffiaszerű működésével letért a demokrácia nyugati útjáról.

Az őszödi beszéddel kapcsolatban azt mondta: ez volt a politikai korszakváltás első kísérlete Magyarországon. Gyurcsány Ferenc elmondta: sok, 6-7 egymástól független bizonyítéka van azzal kapcsolatban, hogy kik szivárogtatták ki a felvételt. A Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette: három emberről van szó, de a kilétüket továbbra sem akarja elárulni. Szerinte Bajnai Gordon a Hajdú-Bét-ügyben jelenleg nem jó taktikát választ, ő megtanulta az őszödi beszéd után, hogy minden támadásra vissza kell vágni, és mindenkinek az arcába vágni, aki hazudik.

Orbán Viktor csütörtökön egy konferencián arról beszélt, hogy kormánya sikeresen lezárta az együttműködést az IMF-fel, rendbe tette a költségvetést, a piacokról finanszírozza magát. Orbán szerint az nem mondható, hogy a gazdaságunk erős, de talpra állt, és az unió egyik legígéretesebb gazdasága. Emlékeztetett: 2010 júniusában mintegy 1,8 millió adófizető tartott el közel tízmillió embert, ma négymillió adófizető van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik