Belföld

Trafikál(l)ás

Trafik-dohanybolt(4)(960x640).jpg (trafik)
Trafik-dohanybolt(4)(960x640).jpg (trafik)

Két trafik koncessziót elnyerő cég az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodási Zrt irodaházában van bejegyezve Szegeden. A városi Fidesz iroda hajdani titkárságvezetője, aki szintén dohányboltot fog üzemeltetni, jelenleg az IKV munkatársa. A szakmai múlttal rendelkezők negyede jelentkezett a pályázatra, ezeknek fele üzemeltethet a jövőben trafikot.

IKV trafik

 

A város vagyongazdálkodási bizottsága elé sürgősséggel hozta be Bohács Zsolt, a helyi Fidesz frakció vezetője, országgyűlési képviselő Hajdú Istvánné kérelmét, melyben egy IKV tulajdonú üzlethelyiség bérletét kéri – írta meg a Délmagyarország. Bohács, aki egyébként ennek a bizottságnak az elnöke, azt javasolta, hogy pályáztatás nélkül adják bérbe Hajdúnénak az üzletet, bérleti jog fizetése nélkül, a szokásos bérleti díj feléért. Hajdúné neve nem tűnt ki a nyertesek névsorából azzal, hogy valamely politikussal összefüggésbe hozható. Most mégis kiderült, hogy a május 14-én bejegyzett Hekla Trade Bt-jét az IKV irodaházában jegyezték be, ráadásul a szintén trafikot nyert Vahl Rezső cégének szomszédságában. Vahl a Szegedi Szóda néven kiadott lap kiadója, mely kiadvány rendre a szocialista városvezetést „fröcsköli”. Az IKV irodaházban dolgozik a Zrt alkalmazottjaként még egy trafikos, Cseri László, aki viszont korábban a szegedi Fidesz iroda titkárságvezetője volt. Cserit az IKV központi telefonszámán kerestük és találtuk, aki kérdéseinkre úgy reagált, hogy ő nem közszereplő, így nem nyilatkozik. A vagyongazdálkodási bizottság üléséről hiányzott két fideszes képviselő, így most nem tudták a bérleti kérelmet megszavaztatni, – de Virág András, a bizottság külsős tagja szerint – minthogy azt a szocialista javaslatot, hogy írjanak ki pályázatot a helyiségre, nem fogadták el, a következő bizottsági ülésen, amennyiben eljönnek a fideszes tagok is, megaszavazhatják.

Ki az a Hajdú Istvánné?

Nem ismeri Hajdú Istvánnét Bohács Zsolt, szegedi Fidesz frakcióvezető, bár az IKV üzlethelyiségére Hajdúné bérleti kérelmét a képviselő vitte be. Mint mondta, a képviselői irodai fakkjában hevert az előterjesztés, melyet az IKV készített. Ráadásul a kérelem már jóval előbb a kezében volt, a soros ülésre be sem vitte, csak az egy héttel később megtartott ülésen hozakodott elő vele. Megkerestük az IKV vezetőjét is az ügyben, a sajtóügyekkel fogalakozó Magyar László szerint az IKV köztudottan foglakozik ingatlan forgalmazással, így irodákat is hirdetnek, bárki kibérelheti azokat, erről a cég honlapjáról is információkat lehet szerezni. Nem szeretnénk újabb hullámokat vetni – tette hozzá Magyar – ez nem az IKV-ról szól.  Magyar László sem ismeri személyesen Hajdúnét, mint mondta, azt sem tudja,- annak ellenére, hogy Hajdúné cége az épületben van bejegyezve – hogy járt-e személyesen az asszony az IKV irodaházában. Ezeket és hasonló kérdéseket tesz fel interpellációjában a pénteki közgyűlésen Tóth Károly, szocialista képviselő.

Vegyesboltok tömegei dőlhetnek be

Nem kérték ki a véleményünket a pályázat kiírása előtt, mi jeleztük, de mindhiába – mondta a Csongrád Megyei KISOSZ elnöke. A megyében a régi trafikosok negyede adott be pályázatot, a többiek úgy látták, nem éri meg a befektetés a 3%-os árrés mellett. Van olyan vegyesboltot üzemeltető tagunk, aki ki tudott volna meglévő helyiségében alakítani egy részt a trafiknak, nem nyert. Most nála kilincsel a semmivel nem rendelkező nyertes, az ő helyiségét venné bérbe, ahol alkalmazott még lehet – folytatta a kereskedők érdekvédelmi szervezetének vezetője. Nem a politikával kellene foglalkozni, hanem az egész dohány kereskedelmi rendszer fölforgatásának következményeit kell megvizsgálni – magyarázza Pataki Andrea.  Egy kezemen meg tudom számolni, hogy Szegeden hányan foglalkoztak kizárólagosan dohány termékek árusításával, inkább nézzen körül, hány vegyesbolt fog tönkremenni. Itt a belvárosban több olyan üzlet van, ahol árulnak cigarettát, alkoholt, csokoládét. A mostani döntésekkel az utolsó reményt, hogy esetleg a bonbonokkal túlélik a dohány kivonását a polcokról, elveszítik. A kisboltok és a trafikosok is megélhetés nélkül maradnak.

“Nem téma”

Ezt még a nyertes pályázók neveinek nyilvánosságra kerülése után mondta Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke. Juhász Gyula, KDNP-s helyi képviselő akkor még úgy gondolta, ha mindaz igaz, amit a HírTV műsoraiból megtudott, akkor indokolt lenne felülvizsgálni a nyertes névsort. Kalmár Ferenc, a KDNP alelnöke, szegedi képviselő nem dohányzik és állítása szerint nem is tud semmit a pályázatokról, azt nem tartja valőszínűnek, hogy a választókerületi elnökökhöz kerültek volna a pályázók listája.

Az MSZP országszerte beadványt küldött az Ügyészségnek, a DK levelet írt az országgyűlési képviselőknek, Bohács Zsoltnak és Kalmár Ferencnek. Választ nem kaptak.

Épül a középosztály

A szegedi nyertesek között nem csupán fiatal, ambíciózus fideszesek szerepelnek, hanem tőkeerősebb vállalkozások, amelyek a dohány koncessziókon keresztül még több dohányhoz juthatnak.  A Hansa Kontakt Kft  a logisztikán túl (CBA) már nem csupán termálkút fúrásával is foglalkozhatnak (pár hónappal ezelőtt nyertek uniós pályázaton több mint egymilliárd forintot termálfúróra, amellyel a SZTE termál projektjét szolgálják ki, de trafikot is nyithatnak. A megélhetésüket elvesztett trafikosok és kisboltosok pedig örülhetnek, ha munkát kaphatnak a koncesszióikat elnyerőktől.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik