Belföld

Pártolnak el a Jobbiktól hívei

jobbik (jobbik)
jobbik (jobbik)

A hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken a Tárki Társadalomkutatási Intézet mérései szerint.

A pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött az intézet májusi felmérése szerint.

A május 15-21. között, ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív adatfelvétel összegzése alapján csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt. Azt írták, nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben lehet elmozdulásról beszélni.

Közölték, tavaly június óta 11-ről 7 százalékra olvadt a Jobbik tábora a teljes népesség körében, sőt az e havi 7 százalékos támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben.

Májusban a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a voksok 23 százalékát kapná, míg áprilisban 25 százalékon állt, az MSZP támogatottsága változatlanul 11 százalék.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49 százalékról májusra 46 százalékra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21 százalékot, májusban 22 százalékot szereztek volna egy “most vasárnapi” választáson.

A Tárki adatfelvétele szerint a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49 százalék után májusban 51 százalékot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9 százalékot követően májusra 7 százalékot ért el, míg a pártválasztók között a részesedése 17 százalékról 15 százalékra változott. Mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek.

Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2 százalékon, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3 százalék után májusban 4 százalékon áll.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult el, azaz az áprilisban mért 4 százalékos támogatottság és a májusi 5 százalék lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7 százalékról 10 százalékra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2-ről 3 százalékra módosult.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik