Belföld

Megszüntetik a Nyugat-magyarországi Egyetem székesfehérvári karát

egyetemista(210x140)(1).jpg (egyetem, egyetemista, )
egyetemista(210x140)(1).jpg (egyetem, egyetemista, )

Több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni a Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át.

Faragó Sándor rektor elmondása szerint az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére. Mint a lapnak elmondta, a kar adósságállománya már meghaladja a 300 millió forintot, ezenfelül 120 milliárdos PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is van.

Az intézményvezető hangsúlyozta: Sopronban minden hallgató azonos feltételekkel folytathatja tanulmányait, sőt a diákok a mostaninál színvonalasabb kollégiumi ellátást kapnának, az oktatókat viszont nem tudják maradéktalanul átvenni. A fehérvári kar fenntartásához nagyjából 200 millió forintra lenne szükség, ám ennek csak a fele van meg – írja a Magyar Nemzet.

Az alkalmazottak és a diákok inkább az Óbudai Egyetem fehérvári intézetéhez csatlakoznának. Kártyás Gyula, az Óbudai Egyetem oktatási főigazgatója a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy felvetődött az egyesülés ötlete. Mint mondta, a tárgyalások már elkezdődtek az érintett karok között, de csak hetek múlva dőlhet el, hogy át tudják-e venni a campust.

A GEO a Kandóhoz csatlakozna

Minden május 3-án kezdődött, amikor Prof. Dr. Faragó Sándor a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora Sopronban közölte Dr. Mélykúti Gáborral, a Geoinformatikai Kar dékánjával, hogy a Székesfehérváron folyó képzést áthelyezi Sopronba, s ezzel megszűnik a székesfehérvári campus. Dr. Mélykúti Gábor dékán értekezleten tájékoztatta a Geoinformatikai Kar munkatársait az egyetemi vezetés döntéséről. Válaszként a GEO oktatói és hallgatói számára felkínált egyedüli lehetőség (Sopronba költözés) mellett, megindult az alternatívák keresése. Így felmerült, hogy a Székesfehérváron a GEO-val egyidejűleg létrejött egykori „Kandó” – jelenleg az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja – megfelelő partner lehetne abban, hogy a földmérő- és földrendező képzés Fehérváron maradhasson.

Május 15-én ülést tartott Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa. A Szenátus elfogadta a NymE struktúraátalakítási elveit, amelyek szerint „a Székesfehérváron működő Geoinformatikai Karon folyó képzéseket Sopronba visszaköltözteti és a soproni campuson működő karokhoz rendeli. Ezáltal a székesfehérvári campus megszűnik, a képzések infrastrukturális igényei Sopronban rendelkezésre állnak”. A GEO kiválási és csatlakozási kezdeményezését a Szenátus hivatalosan nem tárgyalta.

Május 17-én aláírásgyűjtés kezdődött mind a hallgatók, mind a munkatársak részéről.

A Fehérvár24 által megszerzett, a hallgatók és a munkatársak által aláírt nyilatkozat teljes szövegét itt közöljük:

„Mi, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának (röviden: GEO) Székesfehérváron tanuló hallgatói aláírásunkkal kinyilvánítjuk akaratunkat, hogy a 2013-14-es tanévben is Székesfehérváron kívánjuk folytatni tanulmányainkat. Ragaszkodunk Fehérvárhoz és ragaszkodunk tanárainkhoz. Nem kívánunk az anyaegyetem soproni székhelyére költözni. Alternatívát és perspektívát látunk abban, ha két régi fehérvári intézmény, a „GEO” és a „Kandó” (hivatalosan: Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ) közösen erősíti a műszaki felsőoktatást Fehérváron, az Óbudai Egyetem keretében.

„Mi, alulírottak, a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karának munkatársai, hibás megoldásnak tartjuk, ha intézményünket Székesfehérváron megszüntetnék és a képzés Sopronban folytatódna tovább. Ez nemcsak egyéni érdekünk, hiszen egy ilyen lépéssel többségünk munkanélkülivé válna. Közérdeknek gondoljuk, hogy a földmérő- és földrendező képzés 50 éven át Fehérváron megvalósított színvonala ne csökkenjen, aminek Fehérváron vannak meg a feltételei. Intézményünk jövőjét abban látjuk, ha csatlakozunk az Óbudai Egyetemhez, pontosabban annak Székesfehérváron régóta működő Alba Regia Egyetemi Központjához, akikkel együtt erősítenénk a műszaki felsőoktatást Fehérváron.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik