Belföld

Másfél milliárdos többlettámogatást kap a Nyugat-Magyarországi Egyetem

A Nyugat-Magyarországi Egyetem összesen mintegy 1,5 milliárd forintos többlettámogatást kap idén az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel a Magyar Nemzetben megjelentekre reagálva.

A napilap szerdán arról írt: több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni Székesfehérváron működő geoinformatikai karát a Nyugat-magyarországi Egyetem, ezért az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át.

Faragó Sándor rektor elmondása szerint az átszervezésre azért van szükség, mert az intézmény állami támogatása 60 százalékkal csökkent, és nincs pénz a kari infrastruktúra működtetésére. A lapnak azt mondta, hogy a kar adósságállománya már meghaladja a 300 millió forintot, ezenfelül a mintegy 120 milliós PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettsége is van.

A szaktárca közleményében kiemelte: az Emmi felsőoktatási államtitkársága és az egyetem közötti – folyamatban lévő – szerződés megkötése után a minisztérium a nyári hónapokban a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek 365 millió forintot utal át a 1,5 milliárdos többlettámogatásból.

Az intézmény tavaly 7,3 milliárd forintos támogatást kapott, idén ez az összeg 5,1 milliárdra csökkent, amelyet a hallgatói létszám csökkenése indokolt. Az egyetem a struktúraváltási alapból megítélt 1,5 milliárd forintos többlettámogatást belső szerkezetének racionalizálására fordítja – közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik