Belföld

Jobbikos segítséggel vágták el a vízvezetéket a nem fizető romáknál

A Miskolc melletti Lyukó-völgyben forrnak az indulatok.

A miskolci Jobbik összefogott a helyi kertszövetkezettel, és közösen elzárták a Lyukó-völgyi cigány családok egyetlen ivóvízforrását. Nem fizették rendesen a számlákat, ezért volt az akció. A Hírhatár szerint 150 méteren belül nincs se közkút, se más forrás, ahonnan ivóvízhez juthatnának a helyiek.

Az akciót videóra vették a jobbikosok:

A helyi roma önkormányzati képviselő szerint ez az egész abszurd, úgy véli, a romák ellen irányult a víz kikötése.

Az atv.hu anyagában megszólaló Jakab Péter jobbikos miskoci képviselő tagadta, hogy nemzetiségi alapon válogattak volna. Szerinte a rendesen fizető családok érdekében volt szükség az akcióra. Egy huszárvágással azonban azt is bedobta, hogy mivel a környéken most nincs se vezetékes víz, se közkút, a gyermekvédelmi hatóságnak el kellene vennie a gyerekeket a cigány családoktól. A szülőktől pedig megvonatná a családi pótlékot

Szűcs Erika, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint az eljárás elfogadhatatlan:

„Az egészséges ivóvízhez való jog alapjog, amit nem lehet megszüntetni. Egy energiaszolgáltatást meg lehet szüntetni, de a vízszolgáltatást csak korlátozni lehet.”

Az Együtt–PM társelnöke, Szabó Tímea szerint a vízelvágás egyenesen bűncselekmény, amiért 5 év börtön is járhat.

„A Jobbiknak, amely most megint sintéresdit játszik, valószínűleg állnia kell a helyreállítás költségeit is, mert nem hinném, hogy ezt akár az önkormányzatnak, akár másnak kellene. Egyébként ez pont ugyanaz a bűncselekmény, amivel a romákat szokták hírbe hozni, amikor vezetékeket lopnak el.”

Az atv megszólaltatta a helyi polgármestert is. A fideszes Kriza Ákos azt mondta, neki nincs teendője, mert a vízvezeték elvágása magánterületen történt. De – mint mondta – aki az önkormányzathoz fordul a nehéz helyzetben lévő családok közül, az segítséget kap.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik