Belföld

Harminc kilométer csatorna épül Nagymágocson

Hamarosan elindul a nagymágocsi szennyvízberuházás kivitelezése, a Csongrád megyei községben uniós támogatással alakítják ki a csaknem 30 kilométeres csatornahálózatot és a korszerű tisztítótelepet.

A tervek szerint 2015 márciusára elkészülő beruházás során fejlesztik Nagymágocs csatornahálózatát, és egy új szennyvíztisztító telepet is építenek. A létesítményeket jelenleg közműpótló berendezések, derítő aknák és szikkasztók pótolják.

A lakosság által jelenleg használt szennyvízgyűjtő aknák nem zártak, szigetelésük nem jó, így a keletkező szennyvíz egy része a talajba szivárog, melynek hatására a talaj és a felszín alatti víz szerves anyaggal, nitrogénnel és foszforral szennyeződik.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzést elnyerő Veolia Water Solutions & Tecnologies Magyarország Zrt. és a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. alkotta konzorcium a községben 29,594 kilométernyi csatornahálózat épít ki összesen 1053 bekötéssel. Az új szennyvíztisztító-telep hidraulikai kapacitása 300 köbméter lesz naponta, amely magában foglal 20 köbméter szippantott szennyvizet is, amelyet a nem csatornázott ingatlanokból szállítanak majd be – áll a közleményben.

A település csatornázásának összköltsége 1,14 milliárd forint, amelyhez az Európai Unió 81,57 százalékos támogatást nyújt – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik