Belföld

Fővárosi domainnevek szigorú szabályokkal

Tarlos-Istvan(210x140)(3).jpg (Tarlós István)
Tarlos-Istvan(210x140)(3).jpg (Tarlós István)

Nem lehet mocskolódni, trágárkodni a .pest, .buda és .budapest címen. A bevételekből jut a fővárosnak is.

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Budapest, a Buda és a Pest végződésű domainnevek regisztrálásáról szóló szabályokat.

A www.yyyyyy.budapest, www.yyyyyy.buda és www.yyyyyy.pest típusú domainvégződést kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Budapestre utaló domainnevet egyebek mellett nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani.

Az engedély kiadását megtagadhatják többek közt akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van.

A szabályozás az előzetes feltételek és garanciák vállalása esetén gyors döntéshozatalt tesz lehetővé, ugyanakkor ha az elvárások nem teljesülnek – például a szolgáltatott tartalom miatt –, akkor az adott domainnév visszavonható, vagy az adott weboldal elérhetetlenné tehető.

A testület tavaly márciusban már támogatta a Budapestre utaló végződések regisztrálását, az internettel kapcsolatos feladatokat végző Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) pedig pályázatot tett közzé, amelyen legkésőbb szeptember végéig hirdetnek győztest.

Tarlós István főpolgármester korábban elmondta, hogy a fővárosi domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a fővárosi önkormányzat is részesül a bevételekből.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik