Belföld

Figyelmeztetés – felhőszakadás és nagyobb gázszámla jön

zivatar(1)(1)(960x640).jpg (zápor, zivatar, eső)
zivatar(1)(1)(960x640).jpg (zápor, zivatar, eső)

Szerdán az ország nagy részén lehet felhőszakadás. Tizenegy megyére és a fővárosra adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggeli veszélyjelzése szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Zala és Pest megyékre, valamint a fővárosra. E szerint ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter csapadék hullhat.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: főként késő délutántól, estétől előbb a nyugati határnál, később dél felől már másutt is zivatarok kialakulása valószínű, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos, 60-80 kilométer/órás erősségű széllökések kísérhetnek. Nagy méretű jégdarabokkal és 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekkel járó heves zivatarnak viszont csekély a valószínűsége – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután általában 24 és 28, késő este 14 és 19 fok között alakul. Sokan már vissza is kapcsolták a fűtést az utóbbi napok időjárása miatt.

Jön a magasabb gázszámla

Noha egyelőre sokan kivárnak a fűtés visszakapcsolásával a szokatlanul hűvös időben, az elmúlt napokban jócskán megugrott a magyarországi földgázfogyasztás. Az elosztói rendszerre átadott földgázmennyiség jelzi a hőmérsékletfüggő fogyasztói viselkedés alakulását a napi középhőmérséklet függvényében. Magyarországon a fűtési küszöbhőmérséklet körülbelül 16 Celsius-fok, a napokban többször is ez alá esett az érték, ami megmutatkozott a fogyasztási adatokban is.

Az elmúlt tíz napot figyelembe véve május 27-én volt a legnagyobb, 9,7 millió köbméter az elosztói rendszerre átadott földgázmennyiség, 11,5 fok napi középhőmérséklet mellett – tudta meg a Napi Gazdaság a FGSZ Földgázszállító Zrt.-től. Azokon a napokon, amikor a hőmérséklet meghaladja a fűtési küszöbhőmérsékletet, a fenti mennyiség jellemezően 5-7 millió köbméter körül alakul.

A tapasztalatok szerint a lakosság jellemzően öt-hét napot kivár a fűtés (újra)indításával, amennyiben az évszaknál jócskán hűvösebb időjárás köszönt be tavasszal, illetve ősszel. Ez az időtartam lélektani határt jelent, vagyis ezt a pár napos didergést követően kezdik tömegesen visszakapcsolni a radiátorokat a háztartások, ennyi ideig ugyanis a házfalak valamelyest tartják a korábban magukba szívott meleget.

Kitartanak a budapestiek

A fővárosi távhőszolgáltatók tájékoztatása szerint a fogyasztók csak minimális igénynövekedést jeleztek feléjük. Mindössze három lakóépület hetvenegynéhány lakással, illetve egy egészségügyi intézmény kérte a távhőszolgáltatás visszakapcsolását Budapesten – közölte a lap érdeklődésére a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK). Ugyanekkor a földgázfelhasználás is csak minimálisan bővült a május elején mérthez képest a Főgáz elosztási területén.

Az elmúlt években előfordult, hogy a lakosság a Medárd nap (június 8.) körüli esős, felhős, hűvös időben tömegesen jelezte a távhőszolgáltatóknak fűtési szükségletét, ám miután a nyár hamarosan újra beköszöntött, volt, ahol csak órákig tartott a mini utószezon. Általánosságban azonban a szolgáltatás bárhol visszaállítható, ahol az infrastruktúra nincs lezárva felújítás vagy egyéb munkálatok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik