roma hungarica (roma hungarica, cigány zenész)
Belföld

A muzsikus cigányok is kaptak teret Budapesten

Tizenkét közterület új nevéről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A II. kerületben Tormay Cécile írónő, műfordító nevét veszi fel egy névtelen közterület, míg a VIII. kerületben Raduly József (Fidesz–KDNP) képviselő kezdeményezésére a Muzsikus cigányok parkja elnevezést kapja egy Baross utca menti névtelen terület. Utóbbi helyszínen a közeljövőben köztéri emlékfalat is felállítanak, amelyen neves muzsikus cigányok emléktábláit helyezik el.

Albert Flórián aranylabdás labdarúgónak, a Nemzet Sportolójának állítanak emléket azzal, hogy az FTC-stadion környékén róla nevezik el a Gyáli út egy szakaszát.

Lakossági kezdeményezésre a XII. kerületben a Mártonhegyi út jelenleg névtelen, közhasználatra adott magánútja is felveszi az utcanevet.

A XIII. kerületi képviselő-testület kezdeményezésére közparkot neveznek el Cziffra György zongoraművészről, a XVI. kerületi önkormányzat pedig a Békés Imre tér átnevezésére tett javaslatot, a közterület a Csíkszentmihály nevet veszi fel.

A XVII. kerület Rákoskeresztúr központjában az egykori buszpályaudvar területén kialakult névtelen közterületet nevezheti el Fő térként.

A XVIII. kerület a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmára vonatkozó törvényre hivatkozva öt változtatást javasolt.

A Pataky István utca – amely az illegális kommunista párt tagjának, vasmunkásnak nevét viseli – Borics Pál kőfaragó nevét veszi fel.

A Fürst Sándor kommunista politikus nevét viselő utca elnevezését visszaállítják: a közterület 1945-ig Kiss István építész nevét viselte.

A Hámán Kató szakszervezeti vezető, az illegális KMP aktivistája után elnevezett utca is visszakapja az 1946 előtti nevet, vagyis Szurmay Sándor tábornoknak, honvédelmi miniszternek állít emléket.

A Sallai Imre magántisztviselőről, az antimilitarista mozgalom szervezőjéről elnevezett utca Cziffra György zongoraművész nevét veszi fel.

A Kulich Gyuláról, a két világháború közötti magyarországi kommunista ifjúsági mozgalom egyik vezetőjéről elnevezett utca pedig Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak állít emléket.

A Jobbiknak sem volt kifogása a Muzsikus cigányok parkja ellen

Az előterjesztés vitájában az MSZP-s Bánsághi Tamás a Tormay Cécile-ről való elnevezés ellen emelt szót, álláspontja szerint az írónő munkássága a zsidóellenességről, az uszításról szól, és nem vitathatatlanul köztiszteletben álló személy. Raduly József a muzsikus cigányoknak emléket állító elnevezés és emlékfal mellett érvelt, míg Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője a vonatkozó indítványt támogatásáról biztosította, jelezve, hogy a tanult, küzdő, alázatos cigány művészek példát mutatnak a felnövekvő generációknak, nem úgy, mint „Kolompár Orbán vagy Győzike”.

A közterületi elnevezéseket a Fidesz–KDNP és a Jobbik 21 igen szavazattal támogatta, a többi képviselő nem nyomott gombot. A Muzsikus cigányok emlékfal létrehozását egyhangúlag támogatta a testület.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.