Belföld

Megtévesztő kötelező biztosítás

motorbaleset az 5-ösön (karambol, )
motorbaleset az 5-ösön (karambol, )

3 millió forintra bírságolták a Wáberer biztosítót, mert nem a bonus-malus rendszer figyelembevételével hirdetett jövőbeni kgfb-tarifákat.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) áprilisban hivatalból fogyasztóvédelmi szempontból vizsgálta a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. által közzétett, 2013. június 2-tól az új szerződéseknél érvénybe léptetendő kgfb-díjtarifáit.

A vizsgálat szerint a biztosító az életbe léptetendő díjat nem a biztosítottak korábbi károkozásainak száma, illetve a tarifarendszerében megnevezett egyéb tényezők alapján állapította meg.

A kgfb-ről szóló törvény, illetve a bonus-malus rendszer szerinti besorolást meghatározó nemzetgazdasági minisztériumi rendelet előírásai alapján azonban a biztosítók kizárólag a bonus-malus rendszer keretein belül hirdethetnek kgfb-díjtarifákat – közölte a PSZÁF. A biztosítóknak jelenleg nincs lehetőségük ettől eltérő, egyéb fogalmi rendszer, megközelítési mód alkalmazására.

A PSZÁF a hárommillió forintos bírság kiszabásánál figyelembe vette, hogy a Wáberer biztosítóval szemben az idén januárban már határozatban kellett intézkednie a kgfb-hez kötődő jogszabályok megsértése miatt, mivel a társaság a bonus-malus besorolási kategóriákon túli, további differenciálást lehetővé tevő „kármentességi korrekciót” alkalmazott – közölte a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik