Belföld

Hiába akarták a népet kérdezni a trafikokról

Trafik-dohanybolt(1)(960x640).jpg (trafik, dohánybolt)
Trafik-dohanybolt(1)(960x640).jpg (trafik, dohánybolt)

Volt, aki azt szerette volna, hogy a cigarettákra írják rá, hogy "Trafikmutyi miatt ne vegyen dohányterméket!"

Elutasított több, a trafikpályázatot érintő népszavazási kezdeményezést keddi budapesti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testület azért nem hitelesítette a benyújtott kérdések mintapéldányát, mert azok egy részét nem találta egyértelműnek, más kezdeményezéseket pedig azért nem engedett át, mert megítélésük szerint azok tárgya nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe.

A beadványokat megfogalmazó magánszemély például azt akarta elérni, hogy a forgalomba hozott cigaretták csomagolásán legyen kötelező a “Trafikmutyi miatt ne vegyen dohányterméket!” felirat.

A többi kérdés egyebek mellett a pályázati eredmény megsemmisítésére, illetve új pályázat kiírására vonatkozott, valamint az eljárás és a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát célozta.

Az OVB mostani ülése az első azóta, hogy a köztársasági elnök – a miniszterelnök javaslatára – pénteken kinevezte a választási iroda új vezetőjét, Pálffy Ilonát, aki a testület keddi ülésén egyelőre nem jelent meg. Az OVB titkársági feladatait is ellátó iroda elnevezése is megváltozott; a korábbi Országos Választási Iroda (OVI) helyett a jövőben Nemzeti Választási Irodaként (NVI) működik, önálló intézményként, saját költségvetéssel, kibővült hatáskörökkel.

Hogy miért érezhette fontosnak egy magánszemély, hogy a dohánytermékekre rákerüljön a trafikmutyis mondat, arról ide kattintva találhat érdekes információkat.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik