Belföld

A TP Vision faképnél hagyja Fehérvárt

370 embernek kell új munka után néznie.

A Facebookon öten kedvelik a TP Vision Magyarország Kft.-t. Nos, ez a szám lehet, hogy tovább csökken a mai naptól. Egy évvel ezelőtt a Philips weboldalain számoltak be arról, hogy elkezdődött a 230 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés a székesfehérvári Philips Magyarország Kft.-nél – az érdekképviseletekkel közelmúltban kötött megállapodás szerint összesen mintegy 600 dolgozó kerül át a társaságtól annak televíziógyártó üzletágát átvevő és tovább működtető TP Vision Magyarország Kft.-hez.

Ez a megállapodás a mai napig tartott, ugyanis ma bejelentették, hogy a TP Vision székesfehérvári üzemét bezárják az év végére, és ezzel egy időben legalább 370 dolgozó kerül az utcára. Azért nem mondhatjuk, hogy minden dolgozó lapátra kerül, mert a készáruelosztó központ továbbra is Székesfehérváron működik majd. Magyarul a termelés leáll, és csak logisztikai központ üzemel tovább, néhány „raktárossal”.

A Philips egy esztendővel ezelőtti bejelentése is nagy port kavart Fehérváron, hiszen azzal éves szinten közel egymilliárd forint iparűzési adótól esett el a város, de akkor fájdalomcsillapítónak jól jött a TP Vision telepítése a városba. Ma már látszik, hogy csak gazdasági játékról volt szó, aminek a végén a dolgozók húzzák a rövidebbet, aztán pedig a város.

A TP Vision a varsói Jerozolimskiébe (Lengyelország) helyezi gyártását, amivel továbbra is a Philipset szolgálja ki elsősorban. A cég főleg Oroszországba, a Közel-Keletre, Brazíliába, Argentínába, Uruguayba, Paraguayba szállít be Philips márkájú televíziókat. A tajvani székhelyű TPV Technology a Philipsszel közösen működtetett TP Vision tulajdonát 70%-ban birtokolja 2012 óta, ezért nem kérdés, hogy a távol-keleti vállalkozás szűkíteni fog Európában.

A hírről a mai napon kapott csak tájékoztatást a fehérvári önkormányzat, amire Cser-Palkovics András polgármester azonnal jelezte, hogy egyeztetést kezdeményez a cég vezetői, a szakszervezet képviselői és a Munkaügyi Központ bevonásával.

A fájdalmas bejelentés ellenére korrektnek tartja a tájékoztatást az érintett dolgozók többsége, akik közül sokan ugyan aggódnak, hogy több évtizedes munkavégzés után esetleg a nyugdíjuk kerülhet veszélybe. Ez utóbbiak viszont a Fehérvár24 információi szerint többletsegítséget kapnak az elköszönő cég menedzsmentjétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik