Belföld

Katonák földi maradványaira bukkantak a Kossuth téren

parlament (parlament)
parlament (parlament)

Egyetlen katona kilétét tudták csak megállapítani.

Második világháborús, feltételezhetően magyar és német katonák földi maradványit találták meg a Kossuth tér átépítésének földmunkálatainál hétvégén – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája hétfőn.

A tájékoztatás szerint a kivitelező azonnal értesítette a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályát, a tárca pedig felvette a kapcsolatot a német társszervvel. A főosztály szakemberei és a német háborús sírokat gondozó népi szövetség (VDK) magyarországi megbízottja vasárnap elvégezték az addig feltárt földi maradványok szakszerű exhumálását.

A magyar katonák esetében nem találtak azonossági jegyeket vagy a személyazonosításra alkalmas egyéb tárgyakat, az eddigi adatok alapján azonban nagy valószínűséggel meg tudják állapítani egy német katona kilétét. A földi maradványokat a budaörsi német–magyar katonai temetőbe szállították. A munkaterületen szakértők bevonásával folytatják az eddig azonosítatlan földi maradványok feltárását. Mint írták, a kivitelező a továbbiakban is fokozott figyelemmel végzi a földmunkákat a Kossuth téren. A hétvégi esemény miatt nem csúszik az átépítés – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik