Belföld

Kőbe zárt emlékek a Széna téri iskola udvarán

1938. május 22-én nyitotta meg kapuit a Széna téri Általános Iskola Székesfehérváron. A 75 évvel ezelőtti eseményekre tegnap regionális történelmi vetélkedősorozattal és városi falfestő versennyel is megemlékeztek.

Ünnepi programokkal emlékeznek meg a Széna téri Általános Iskolában a 2013-as Szent István Emlékévben államalapító királyunkról valamint arról, hogy 75 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az oktatás intézmény Székesfehérváron.

A „Kőbe zárt emlékeink” elnevezésű Városi Falfestő Versenyre 13-18 éves korú fiatalokból álló csapatokat vártak.  A fiatalok alkotásaikban azt mutatták be, milyennek látják Székesfehérvár köztéri szobrait. Pontosabban azokat, amelyek királyainkhoz köthetőek, és amelyek többsége 1938-ra készült el. A színes alkotásokat, amelyek öt évig díszítik az iskola udvarán található hosszú falat, egész nap nagy odaadással készítették a csapatok, szaktanáraik vezetésével.

„Nemcsak kézügyességről, kreativitásról, hanem alapos történelmi tudásról is árulkodnak ezek az alkotások.” – emelte ki a díjátadó ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: „Városunk történelmén keresztül feltárul előttünk a nemzet történelme. Remélem, 75 év múlva büszkén idézitek fel unokáitoknak a 2013-as Szent István Emlékéve eseményei közül többek között ezt a versenyt, amelynek ti magatok is részesei voltatok.” – tette hozzá  Székesfehérvár polgármestere.

A közel húsz csapat közül a Szakál Antal képzőművész által vezetett zsűri a Tolnai Utcai Általános Iskola csapatának munkáját értékelte a legjobbnak. Második helyen a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola végzett, míg a harmadik helyezettnek járó díjat a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola I. csapata vehette át. 

A délután második részében a történelmi vetélkedő eredményhirdetésére került sor. Az Emlékévhez kapcsolódóan hirdette meg az iskola az „Árpád-házi Eleink emlékezete” című regionális történelmi versenyt, amely négy fordulóból állt és komoly felkészülést igényelt a csapatoktól – hangzott el az eredményhirdetésen, amelyen részt vett Székesfehérvár polgármestere.

A mai történelmi vetélkedő győztese a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata lett. Második helyen „Donát és a lányok”, azaz a székesfehér-vári Vasvári Pál Gimnázium 7.osztályosai végeztek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai állhattak fel.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át a közönségdíjat. A történelmi vetélkedő első fordulójában a csapatok feladat volt egy power point-os bemutató elkésztése, amelyet a világháló egyik legismertebb video-megosztó oldalára is feltettek. A legsikeresebb alkotást a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskola csapata készítette, így ők vihették haza a különdíjat.

Az ünnepi sorozat ezzel nem ért véget, hiszen a napokban kezdődött el a Széna tér felújítása. A munkálatok során kialakítják ennek a fontos közösségi
térnek az új arculatát.

Térkő járdát építenek, kijavítják az iskolához felvezető lépcsőt, és ahol szükséges, pótolják a növényzetet is. A Mítosz című szobrot is leveszik helyéről, restauráltatják, majd visszahelyezik. Kialakításra kerül egy olyan játszótér, amely az általános iskolás korosztály számára alkalmas, valamint labdafogó háló kerül a focikapuk mögé is, így még jobban használható lesz a sportpálya. A felújítás már a héten elkezdődött, a munkálatokkal augusztus közepére szeretnének elkészülni, hogy mielőbb szolgálja a környékben élő közösségek kikapcsolódását a megújult Széna tér.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.