Belföld

Afrika hódít a győri állatkertben

Kifutóbővítés, új állatsimogató – ezek az átalakítások is szerepet kaptak a győri Xantus János Állatkert afrikai projektjében. A fejlesztések mellett, hamarosan új lakók érkezhetnek a parkba.

Magyarországon egyedülálló módon bővíti Afrikát idéző területeit a győri állatkert. A nagyléptékű beruházás egyik állomásaként a napokban elkészült az Olduvai-hasadékot szemléltető alagút, melynek tetején hamarosan zsiráfok és zebrák korzózhatnak. „Fontosnak tartjuk, hogy az állatok mellett az őket körülvevő világgal is megismerkedjenek látogatóink, így például a nomád, állattenyésztő törzsek szokásaival, életvitelével. Az Olduvai-hasadék szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen Tanzániában ez egy fontos homonida lelőhely, ahol a híres Leakey-család végezte feltárásait. Ebből kapnak egy kis ízelítőt azok, akik szeretnék felfedezni a mi Afrikánkat” – mondta portálunknak Dér Kata, zoopedagógus.

A zebrák és zsiráfok jelenlegi kifutójától alig néhány méterre már Szudánban kalandozhatunk, ahol az Oroszlános templom ásatásaiból származó szobrok kicsinyített másait készítette el az állatkert egyik kreatív munkatársa, Viski András. A méretes alkotások egészen az állatsimogatóig vezetnek, ahol juh, törpekecske és szamár várja, a nemegyszer finom meglepetéseket is ajándékozó látogatókat. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a fejlesztéseken túl, új lakókkal is gazdagodhat a park. „Közel duplájára nő a kifutók területe, így szeretnénk még több állattal benépesíteni. Többek között zsiráf és dromedár költözhet Győrbe, de különleges afrikai fajokat is szeretnénk hozni” – tette hozzá Dér Kata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik