Belföld

Orbán-egyeduralom a médiában

Több mint kétszer annyit beszélt áprilisban Orbán Viktor a médiában, mint a többi pártelnök együttvéve.

A rádiók és televíziók politikai hírműsorait egyértelműen a kormány és a kormánypártok uralták – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és -elemző Főosztálya elemzéséből. Ezek az összes műsoridő közel kétharmadában nyilatkoztak meg, míg az maradék egyharmad felében az MSZP, a másik felében a többi ellenzéki párt kapott szót.

E tekintetben a leginkább kormánypárti műsor az MR1 Kossuth Rádió Déli krónikája (közel 80 százalékban a Fidesz–KDNP és a kormány képviselői nyilatkoztak meg), és az Echo Tv Híradója volt (75 százalék). Az ATV Híradó és a Class FM rádió hírműsora mutatta a legkiegyensúlyozottabb képet, ezek műsoridejében nagyjából fele-fele arányban szólaltak meg a kormánypártok és az ellenzék.

Ami a pártelnökök szereplését illeti Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Mesterházy Attila és Vona Gábor élőszóbeli szereplését vizsgálta a kutatás. E szerint Orbán 248, Mesterházy 93, Vona 21, Semjén 15 alkalommal szerepelt a híradásokban (156, 65, 20, 10 alkalommal kaptak konkrétan szót).

Orbán Viktor 5858 másodpercet, azaz közel 100 percet beszélt, az MSZP-elnök 1547 másodpercet, a Jobbik vezetője 384, a KDNP-é 221 másodpercet.

A kutatás szerint Orbán mellett a Fidesz képviseletében még Kocsis Máté, Varga Mihály, Rogán Antal és Szijjártó Péter vitte a szót a médiában. A KDNP-sek közül ketten is aktívabbak voltak – Soltész Miklós, Rétvári Bence –, mint Semjén Zsolt e téren, de Harrach Péter és Hoffmann Rózsa is sokszor feltűnt a hírműsorokban. A szocialisták közül az elnök mellett Józsa István, Molnár Zsolt, Török Zsolt és Kunhalmi Ágnes vállalt sok szereplést. Bajnai Gordon viszont ugyanannyiszor kapott szót, mint Mesterházy Attila.

A hírműsorokban egyébként a legtöbbet az árvíz-belvíz helyzettel, a kormány gazdaságpolitikájával és az erőszakos bűncselekményekkel foglalkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik